Menu Zavřít

Úklid zasněžených chodníků mohou dostat na starosti nezaměstnaní

28. 12. 2009
Autor: profit

Od 1. ledna 2009 si lidé, kteří jsou déle než půl roku v hmotné nouzi, mohou zlepšit svou finanční situaci vykonáváním tzv. veřejné služby. Tou se rozumí pomoc obci např. při udržování čistoty ulic, veřejných prostranství či pomoc v oblasti kulturního rozvoje a sociální péče.

Autor: Profit

Veřejná služba může být přínosem pro obce i pro lidi v obtížné životní situaci, prospěšná je i v tomto období – lidé bez práce mohou dle zadání obcí například uklízet zasněžené chodníky.

Řada obcí v minulosti projevila obavy z finančních dopadů, které jim přinesla novela zákona o pozemních komunikacích. Podle ní za stav chodníků nově odpovídají jejich vlastníci, nikoliv majitelé přilehlých nemovitostí, tedy ve většině případů obce. Ty se tedy musí zejména v zimních měsících postarat v některých případech až o stovky kilometrů chodníků, což si v praxi vyžádá finanční prostředky v řádu milionů korun.

Řešením může být právě veřejná služba - obce nic nestojí a pomůže dlouhodobě nezaměstnaným. Ti, kteří veřejnou službu vykonávají, nejsou v pracovně právním vztahu a za práci nedostanou odměnu. Činnost se jim ale zohledňuje při poskytování dávek pomoci v hmotné nouzi, konkrétně příspěvku na živobytí. Dlouhodobě nezaměstnaní, kteří pobírají příspěvek na živobytí déle než půl roku, mají nárok na tzv. existenční minimum, tj. 2 020 Kč.

CIF24

Pokud si chtějí tuto dávku zvýšit, mohou pro obec vykonat jakoukoliv prospěšnou práci včetně veřejné služby v délce 20 hodin za měsíc. Za to mají nárok na vyšší příspěvek na živobytí, od 2 020 Kč (existenční minimum) do 3 126 Kč (životní minimum). Výše příspěvku na živobytí závisí na konkrétní životní situaci dané osoby.

Více na NašePeníze.cz.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).