Menu Zavřít

Ukojené jarní touhy

10. 4. 2006
Autor: Euro.cz

Obžerná výprava do Šárky vydá za dovolenou ve Středomoří

Kdykoli slunce odloží trudnou zimní slabost a rozjasní tvář, patrně v každém z nás se vzedmou jarní touhy. Samozřejmě různé. Někteří mají představy o pláži plné kakaových krásek, jiní se zavrtají do zdecimovaných záhonů, další opráší své treky a nadrženě vyrazí zdolat první kilometry a v mém případě je jaro spojeno s návštěvou dobré restaurace. Nebo lepší středomořské s čerstvými rybami, podmanivou atmosférou a pikantními víny. Tentokrát padla volba na Chorvatský restaurant Mlýn v místě, kde se Šárecké údolí dotkne Jenerálky.
Nenechte se odradit vzhledem stavby, která zdaleka není mlýnem a už vůbec ne jadranskou rybářskou chýší. Všechno zajímavé se skrývá uvnitř. Za dveřmi, kde se v malé místnůstce tísní malý nefunkční bar, zpodobněný do vzhledu staré kachlové pece, jsem polapen číšníkem, prokádrován - pouze však skrze důvod své návštěvy - a poté usazen v rohu hlavního prostoru. Převaha modré a bílé v prostření, slušné založení a příjemný vzhled nevelké místnosti, tak se na první pohled restaurace představila. Obraz rámuje kamenná stěna s průhledem na bar, další je nebesky modrá a třetí - včetně stropu - v barvě vstávajícího zimního slunce, ještě prostého letní síly. Náladu dotvářejí falešné stropní trámy ze dřeva hřejícího tónu a svítidla podobná lodním lucernám dávných plachetnic, jež vrhají na vše lívance teplého svitu. Atmosféru však tentokrát dirigovaly paprsky nízko položeného zapadajícího slunce znachovělého jarem a mládím, pronikající sem mnoha okny. Na vedlejší verandě, cele pojednané ve dřevě, visí pod stropem sítě, jako by se rybáři právě vrátili z lovu, vyprázdnili je a rozvěsili k usušení. Pestrý jižní kolorit umocňují květy různých druhů na stolech, popírající fakt, že vesna se letos jen těžko dostává k moci. Nevtíravá, ale příjemná je i připomínka mořského pobřeží, o niž se starají efektní svícny s náplní písku a ulit různých mlžů.
Listuji v obsáhlém, elegantně pojednaném jídelníčku a pročítám jména snad všech ryb, co jich moře má. Jeden z pánů obsluhy - noblesní, v espritní strůji a s rysy tmavookých krasavců Jadranu, jen trochu nedůrazně uplatňující nesporný profesní um, jakoby sám nebyl přesvědčen o tom, co nabízí - mne objednal a odkvačil do kuchyně. Budou pokrmy stačit dobře nastartované atmosféře, dokáží ještě povýšit pocit návštěvy některé z hospůdek na malebném pobřeží Hvaru?
Ve chvilce servírovaný předkrm trochu brzdí moje zatím bezbřehé sympatie. Gratinovaný zelený chřest s pršutem měl akcentovat prožitek i do sfér labužnických, jak jsem se domníval. Bohužel už pohled na dvě otýpky šparglí, spojené zapečeným sýrem, budil rozpaky. Každá z oněch kopiček téhle znamenité zeleniny totiž vyhlížela zcela jinak. Bohužel i chutnala. Zatímco z kmínků chřestu v jedné z nich prýštila při skusu ta jemná, jakoby nevýrazná, přece však chuťově vyhraněná šťáva a vláčná tělíčka se dokázala prosadit i proti razantní chuti slaniny i trochu přetaženému sýru a spolu s nimi zahrála báječně znějící chuťovou sonatinu, druhá hromádka se nepodařila. Pár vteřinek v žáru navíc způsobilo, že chřest vyschl a ztuhl, ztratil svěžest i chuť, jemné paličky pozbyly latentní nasládlosti a v celkovém vyznění se neprosadily. Pod vlivem atmosféry jednoho z prvních vskutku jarních dní jsem se utěšoval tím, že chřest není pokrmem pro Středomoří typickým - což není pravda, už v Římě zdobil tabule pravých gurmetů a Řekové mu vedle léčivých připisovali i vlastnosti afrodiziakální - a věřil ve větší požitek při pokračování večeře.
Samotný servis dalšího chodu nabídl lákavější háv. V hlubokém oválku barvy modrého moře se vzhůru vzpínal hodně členitý, temný útes, semtam protknutý kanárkově žlutým řezem citronu. Tohle na první pohled ponuré skalisko vystupovalo z jásavě oranžovo-červené hladiny, jejíž viskozita se pohybovala mezi polévkou a hutnou omáčkou. Vůně onoho jezírka, rozhojněná výrazným aromatem kopru - ten zařídila čerstvá snítka vetknutá na samý vrchol útesu - byla mocná, inspirující a lákavá. Ona skála se ukázala být notnou kupou ulit, které všechny zívající otevřenými „tlamičkami“ vzhůru odhalovaly své tajemství - drobné oválky v barvě slonové kosti, připravené být zkonzumovány a nabídnout při tom maximum chuti. Prodíral jsem se do útrob lastur, rval slonovinové oříšky masa od stěn, hroužil je do omáčky a hltavě polykal. Čím více jsem jich zdolal, tím zběsileji jsem si počínal. Mohla za to úžasná chuť šťávy, kde se od počátku do konce držel ústřední pozice česnek, ovšem velmi sofistikovaně, patřičný prostor ponechal rajčatům, upraveným a chutnajícím tak, jak to umějí jen ve středomoří. Obmyslnou gradaci dodal omáčce natrpklý štych bílého vína a kupodivu jen lehce omočená snítka kopru. Vše kulminovalo v mimořádně ladící celek bez falešných tónů s veskrze oblažujícím efektem. A což teprve, když jsem do téhle symfonie chutí vložil ještě jemné maso slávky. Do celého vějíře se navíc přidaly - beze snahy o ovládnutí spektra - jemně solí načechraná chuť chaluh, mořské vody a lehýnce jódem podkresleného masíčka. Výsledek zapříčinil idylickou iluzi přítomnosti v rybářské krčmě na břehu, akcentovanou navíc zpěvnými, tklivými melodiemi.
Když jsem se utkal s mušlemi, bylo jich požehnaně, do poslední kapky jsem vyjedl tu znamenitou omáčku a domníval se, že už se do mne nic nevejde. Jen ze zvědavosti jsem mrkl na dezerty - a vybral jsem pečený ananas s vanilkovým krémem. Znám jeho digestivní účinky a věřil jsem v úlevu.
Opět na skleněném talířku, tentokrát v tónech polední letní oblohy za plného slunce, mi číšník předložil celou polovinu velkého ananasu, vydlabanou a naplněnou opečenými kostičkami dužiny plodu, zalitými slonovinovým krémem. Vanilkové jezírko, oživené střikem sirupu z tmavých bobulí, se rozlévalo po dně coby efektní ozdoba.
Nic nedokáže „urazit rohy“ dravému, adstrigentnímu projevu ananasu, zvláště, je- li upraven „na teplo“. Nesvedl to ani sametově hladivý vstup vanilkového krému, nicméně vstoupil do hry stopou mazlivé, elegantní sladkosti, jež se tu a tam aroganci ovoce nakrátko postavila. Dezert splnil dokonale svůj účel. Chutnal a navíc způsobil to, že odcházeje, pošilhával jsem do talířů ostatních hostů a znamenal sílící chuť po „nášupu“.
Sedm set čtyřicet korun jsem zaplatil bez nejmenší stopy lítosti, měl jsem pocit velmi dobré investice. Pokud netoužíte po tom, naložit se do písku pod žhnoucím sluncem, ani vám nechybí spáleniny na většině těla a následné odsouzení k pobytu v hotelu, potom je návštěva Mlýna slušnou alternativou pobytu v Chorvatsku.

Value for Money 9/10
Plus - díky báječné kuchyni výrazná středomořská nálada
Minus - úprava zahrady připomínající zubařskou vrtačku šedesátých let

Chorvatský restaurant Mlýn
Horoměřická 3a, 160 00 Praha 6
tel.: +420 220 610 760, fax: +420 220 611 316
e-mail: mlyn@mlyn1999.cz, www.mlyn1999.cz

  • Otevírací doba: Út - So 11:30 - 24:00
  • Počet míst: restaurace 26, veranda 18, dolní salonek 8, zahrádka 22
  • Druh kuchyně: středomořská, především chorvatská
  • Přijímané platební karty: všechny obvyklé
  • Jídelní lístek: čeština, angličtina
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina,
  • Země původu nabízených vín: Austrálie, Černá Hora, Česko, Francie, Chorvatsko, Itálie, JAR

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 10 bodů z 10
Prostírání 9 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 10 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 18 bodů z 20

Celkem: 56 bodů ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku:
100 g Mořský salát s chobotnicí a sépií, vařené brambory 160 Kč
350 g Slavonská čorba (kuřecí maso, zelenina) 85 Kč
150 g Grilovaná cuketa s kozím sýrem, tomaty 110 Kč
100 g Mořský ďas na grilu nebo víně (každých 10g navíc 19) 190 Kč
700 g Slávky „Na buzaru“ (na bílém víně a česneku) 300 Kč
250 g Černé rizoto (sépie, kalamáry) 220 Kč
200 g Medailónky ze svíčkové se sýrovou omáčkou 250 Kč
250 g Kachní prsa na portském víně 330 Kč
350 g Chobotnice „Pod pekou“ (brambory, zelenina, olivový olej) 420 Kč
300 g Těstoviny Rigati Frutti di Mare (česnek, bílé víno) 350 Kč
300 g Pečené jehněčí, kůzlečí maso (každých 10g navíc 7,50) 255 Kč
200 g Rajčatový salát s mini mozzarellou a bazalkou 165 Kč
Pošírovaná hruška s fíkovou omáčkou a vanilkovou zmrzlinou 95 Kč

bitcoin_skoleni

Výběr z vinného lístku:
René Geoffroy - Premier cru, brut (Francie / France) 1900 Kč
Sauvignon - pozdní sběr (Tanzberg) 600 Kč
Žlahtina Vrbnička (Ostrov Krk - Island Krk) 600 Kč
Graševina Mitrovac 790 Kč
Chablis JC Boisset (Francie / France) 1080 Kč
André - pozdní sběr 2003 vinařská oblast Morava (Valtice) 450 Kč
Pinot crni - Krauthaker (Pinot noir) 790 Kč
Shiraz Hardy´s Nottage Hill (Austrálie) 950 Kč
Dingač - Miličič 1650 Kč
Chateau Clarke - Baron Edmont de Rotschild, Listrac-Medoc 1999 (France) 1980 Kč
Costa Russi - 1999 - (95% Nebbiolo, 5% Barbera) 12 měsíců uloženo v barikových sudech - 100 bodů Wine Spectator 16 800 Kč

  • Našli jste v článku chybu?