Menu Zavřít

UKRADENÁ FÚZE

7. 12. 2001
Autor: Euro.cz

Interbrew a SAB

BRUSEL (ČTK, tpk) - Belgická pivovarnická skupina Interbrew podala u bruselského soudu civilní žalobu o náhradu škody na neznámého pachatele. Stalo se tak minulý čtvrtek 6. prosince. Pachatel podle firmy ukradl a zfalšoval dokumenty o fúzi s jihoafrickou společností SAB. Hloubkovou analýzou vyšlo najevo, že dokumenty, které se před dvěma týdny objevily v britském tisku, byly částečně zfalšovány. Důvodem výroby a rozšíření padělků do médií byla podle Interbrew snaha o znemožnění spojení se SAB. Případ již začaly vyšetřovat britské a belgické úřady.
Analýza investičních bank Goldman Sachs a Lazard, jež byla po zfalšování v médiích publikována, uváděla, že Interbrew chce nabídnout za akcii SAB 500 pencí, tedy rovnocennou fúzi. Falzifikát obsahoval cenu o 100 pencí vyšší, z dokumentu byly rovněž vypuštěny všechny zmínky o přátelské fúzi a termín zahájení akce byl nereálný.
Spojením Interbrew-SAB by vznikla druhá největší pivovarnická skupina na světě po americké Anheuser-Busch. Nový plán na fúzi se SAB zatím Interbrew nemá, ale nevylučuje předložení nabídky na koupi do šesti měsíců. Společnost je majitelem Pražských pivovarů a SAB vlastní v České republice Plzeňský Prazdroj. Pokud by k fúzi došlo a české antimonopolní úřady proti ní nezasáhly, měla by spojená skupina více než polovinu českého trhu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).