Menu Zavřít

Ukrajinský kýč TOP 09

23. 2. 2015
Autor: Euro

Zdá se, jako bychom si díky Ukrajině znovu prožívali krásu prezidentské volby. Zatímco prezident Miloš Zeman nemine příležitost, aby za rozvrat východní Ukrajiny nepohladil naše tradiční kamarády Rusy, jede si Karel Schwarzenberg s Miroslavem Kalouskem, u nichž si nejsem úplně jist funkcemi v TOP 09, opačný extrém: kýčovitou hru na absolutní souboj dobra se zlem, kdy Západ je absolutně dobrý a Rusko absolutně špatné. Oba v tom trumfnou i kritičtější Západ.

Zvlášť Kalousek, jehož by z páchání dobra ještě nedávno podezříval jen málokdo – snad s výjimkou hazardu. Koncem minulého týdne jsem jel autem, když mě v rádiu zahřál jeho milý hlas. Exministr financí říkal, že musíme Ukrajině pomoct vojensky, protože jinak se proruským separatistům neubrání. Dokonce přidal i paralelu s americkou pomocí Velké Británii během druhé světové války, na Kalouska překvapivá historická exkurze.

Jistě, proč ne. Jen přemýšlím, proti komu by ukrajinská armáda, jež tak ráda veřejně oslaví každou příležitost, když se vzdá a prchne, západní zbraně použila – samozřejmě pokud by je použít vůbec uměla. Podle fotek z ukrajinské fronty tam totiž jako amatérská guerilla působí spíš regulérní ukrajinská armáda než banda proruských separatistů; málokdo z jejích vojáků má stejný oděv i zbraň jako ostatní, jako by si na vojáky jen hráli. Kdyby jim Západ dal zbraně, stříleli by pak na separatisty, nebo své proruské spoluobčany?

O Putinovi se mi nezdá

Ne že by se mi v noci zdálo o ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi, jeho Rusko považuju za jednu z nejstrašidelnějších zemí na světě: militantní, šovinistická, zaostalá. Stejně, ne-li hůř, je na tom ovšem i Ukrajina. Navíc je pravda, že mnozí východní Ukrajinci se považují spíš za Rusy a k Rusku mají blíž i jazykově a mentálně, byť podle posledních průzkumů veřejného mínění si většina tamních občanů nepřeje anexi k Rusku. Spíš jen chtějí stát jednou nohou doma na Ukrajině a druhou v bohatším Rusku, což pro žádnou zemi nikdy nebývá dobrý vklad do budoucnosti.

Ale zpět ke Kalouskovi a jeho britské paralele: pokud vím, Britové za války nikdy nepochybovali, jestli patří k Británii nebo k Německu. Takže celkem i věděli, jak a proti komu americkou vojenskou pomoc použít.

Korunu ukrajinskému kýči teď ale nasadil starosta Židlochovic a jihomoravský zastupitel za TOP 09 Jan Vitula. Ten zcela vážně v televizi obhajoval, že by jihomoravský kraj měl zrušit festival ruské kultury, dokud si Putin neuvědomí, že v Evropě už přes půl století platí civilizovaná pravidla a přepisovat mapu Evropy může jen Západ.

Podporovat u nás ruskou kulturu je prý stejně zločinné jako podporovat za protektorátu kulturu německou. A sakra: jak za Putina můžou ruští skladatelé, hudebníci a divadelníci? Ale asi to tak u nás musí být, že se každá diskuse záhy zvrhne do dvou protichůdných extrémů, takže je hned po diskusi.


Čtěte další komentáře autora:

Proč na Hradě sedí bláznivý muž

Trochu ztrácíte kontakt (a funkci)

EBF24

Kouzlo věčně druhého


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).