Menu Zavřít

Ukrytí žraloci.

1. 7. 2005
Autor: Euro.cz

Nafta, nebo daňový únik?

Pančované pohonné hmoty se staly trhákem letošního léta. Sotva začal ohýnek zájmu o problematický benzin skomírat, Česká obchodní inspekce honem trochu benzinu přikápla a zveřejnila seznam provinilců, po němž veřejnost až dosud marně volala. Spořádaní tatíci se tak po jeho přečtení mohou například vyhnout pumpám, které na jaře nestačily včas prodat zimní palivo a při kontrole to na ně prozradil tlak benzinových par. Darebáci zatím mohou v klidu pančovat dál.
Ředitel inspekce Jiří Pěkný zřejmě nezná žádného odborníka, který by seznam pokutovaných pump na základě objektivně změřených hodnot roztřídil na základě závažnosti přečinů. Mezi zveřejněnými provinilci jsou totiž i zjevní nešikové, kteří například včas neprodali loňskou naftu, která mohla mít mnohem větší obsah síry (350 mg/kg), než dovoluje současná norma (50mg/kg). A také lajdáci, kterým je fuk, když k zapomenutým deseti litrům benzinu načepují do autocisterny 5000 litrů nafty. Však ono se to ztratí.
Často to těm lajdákům opravdu prochází, protože palivo z rafinerie mívá dobré parametry. Jenže v mezních případech může pouhých deset litrů benzinu snížit bod vzplanutí nafty pod 55 stupňů Celsia, a celou nádrž tak znehodnotit. To jsou jistě závažné přečiny, avšak okamžitě napravitelné, technicky i personálně. Spotřebitele ani jeho auta se tyto přestupky nijak nedotknou.
V malém českém rybníčku však plavou i opravdoví žraloci, kteří požírají naše peněženky, nahlodávají auta a prokousávají se českým daňovým systémem. Palivo s třicetkrát vyšším obsahem síry, než připouští norma se do nádrže benzinového čerpadla nemůže dostat ani náhodou, ani něčím lajdáctvím. Zcela odlišná destilační křivka prozrazuje chemickou látku jiného původu, než je konzumní nafta nebo benzin. Radikálně snížené body vzplanutí nafty už jenom potvrzují podezření z trestných manipulací s automobilovým palivem. Pumpy se žraločími morésy se v seznamu skrývají mezi ostatními přestupníky a rozezná je jen odborník. Zveřejnit seznam bez odborného komentáře je tedy také jistý druh lajdáctví. Nebo snad záměr vytvořit dojem, že celých deset procent pokutovaných pump profituje na šedé ekonomice, což by mělo zavdat příčinu k masovému tažení proti zlořádu? To se pak snadno budou počítat vítězství, až se zveřejní, že čtyři pětiny závažných případů byly hbitými úředníky okamžitě vyřešeny.
Spíše než solidní zprávu České obchodní inspekce připomíná zveřejnění seznamů volební kampaň jejího šéfa. Na jakou pozici a v jakých volbách veřejnosti zatím uniká.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).