Menu Zavřít

Úleva pro Grygárka. Jeho styky s lobbistou Janouškem jsou promlčené

25. 10. 2019
Autor: čtk

Zastavení stíhání Libora Grygárka, bývalého náměstka pražského vrchního státního zástupce, je pravomocné. Rozhodnutí potvrdil po čtvrtečním neveřejném zasedání pražský vrchní soud. Vyplývá to z justiční databáze Infosoud.

Někdejší náměstek Vlastimila Rampuly čelil obžalobě ze zneužití pravomoci v souvislosti s lobbistou Romanem Janouškem a jeho švýcarskými konty. Grygárkovo stíhání však letos v červenci zastavil pražský městský soud - zčásti z důvodu, že žalovaný skutek není trestným činem, zčásti kvůli promlčení. Na aktuální posun upozornil server Seznam Zprávy.

Dozorové Vrchní státní zastupitelství v Olomouci si proti rozhodnutí podalo stížnost k pražskému vrchnímu soudu, která však nebyla úspěšná. „Rozhodnutí soudu I. stupně potvrzeno,“ zapsal dnes ráno vrchní soud v databázi u příslušné spisové značky s datem 24. října.

MMF24

O propojení Rampulova náměstka a pražského podnikatele Janouška v minulosti opakovaně psala média. Švýcarská prokuratura Janouškovi zablokovala tamní účty kvůli podezření z praní špinavých peněz v celkové výši dvou miliard korun. Švýcaři ale případ v roce 2010 odložili.

Olomoučtí státní zástupci tvrdili, že Grygárek v ČR v rámci právní pomoci vyžádané ze švýcarské strany nedal pokyn k řádnému objasnění případu a že existuje důvodné podezření, že tak postupoval záměrně kvůli osobním vztahům. Exnáměstek čelil stíhání od roku 2013, vinu od počátku odmítal.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).