Menu Zavřít

Umaštěný úspěch v Afghánistánu

22. 10. 2018
Autor: Euro

Hru s informacemi z Afghánistánu nezačala média, ale vedení generálního štábu.

Politici a armádní velitelé minulý týden odehráli průměrnou ochotnickou etudu. Když Lidové noviny ve středu prozradily, že se pod Hindúkušem podařilo zneškodnit dva muže, kteří měli prsty v srpnovém smrtícím atentátu na tři české vojáky, generálové a politici se snažili držet poker face. Zvládli to ale jen do čtvrtka.

Pak se objevila řada odborníků, kteří tvrdili, že zveřejnění bylo chybou. Ale ještě než se začne plivat a hanit, měl by se člověk s klidem podívat na to, kde a u koho celý příběh začal.

A vystopovat ten moment je poměrně jednoduché. Došlo k němu letos 10. srpna. To generál Aleš Opata ve vysílání České televize - z níž se po jeho nástupu do čela vojska stal vlastně další komunikační kanál armády - veřejně vyhlásil hon na atentátníky. “Nikdo v Afghánistánu nebude beztrestně zabíjet naše vojáky,“ zavelel tehdy Opata.


Čtěte také:

Opata v úzkých. Špatné zprávy z Afghánistánu střídá nedůvěra ke kolegům

 Náčelník generálního štábu Aleš Opata


A pokud veřejně zazní A (tedy zahájení honby), nemůže se nikdo divit, když pak veřejně proběhne i to B (honba se podařila). Byť má Olověná vesta zato, že v tomhle konkrétním případě nepřevážily důvody pro prozrazení vojenské akce nad těmi proti zveřejnění.

Pokud dnes někdo něco vyčítá médiím, měl by stejně měřit i Opatovi, který mohl v srpnu před kamerami volit o něco diplomatičtější vyjádření.

MMF24

Ani s odstupem několika dní se však nic nemění na tom, že způsob, jakým se celá věc provalila, je poněkud umaštěný a radost z něj nemůže mít nikdo.

Přečtěte si další komentáře autora:

Vylétl z Aera nový albatros? K tomu je daleko

Jestli se paní Karla rozzlobí, bude zlá

Vrchol Dnů NATO? Koncert pravých Ramsteinů v kostele

Příští dny rozhodnou o budoucí výzbroji české armády

Kreslení jde vojákům na jedničku

Armádní nákupy: než se obchod schválí, technika je zastaralá

Ruští okupanti včera a dnes

A stoka promluvila

Když stoka promluví

Smrtonosný vyškovský trojúhelník

Kůň, či Zeman?

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).