Menu Zavřít

Skrytý jed: umělá sladidla ničí střevní flóru. Jsou i ve „zdravých potravinách“

17. 10. 2018
Autor: Profimedia.cz

Umělá sladidla mají toxický účinek na střevní bakterie E. coli. Problémem je zejména to, že se vyskytují v mnoha potravinách, aniž to běžný konzument tuší. Často jsou ve „zdravých potravinách“ jako jogurty, džusy, celozrnné pečivo. Lidé by se měli umělým sladidlům co nejvíce vyhýbat a snížit jejich konzumaci na minimum. Doporučují to vědci z Izraele a Singapuru.

Umělá sladidla se rozšířila do mnoha potravin, včetně těch, která jsou vnímána jako součást zdravé výživy – jogurty, džusy, celozrnné pečivo, libová šunka.

Vědci z izraelské univerzity Bena Guriona v Beerševě a technologické univerzity v Singapuru dospěli k závěru, že šest umělých sladidel (aspartam, sacharin, neotam, advantam, sukralóza, acesulfam draselný) má toxický vliv na střevní bakterie Escherichia coli, jež jsou klíčové pro zdravý organismus. Bakterie se staly toxické pro okolí, když byly vystaveny koncentraci sladidel jeden miligram na mililitr.

„Jedná se o další důkaz, že konzumace umělých sladidel negativně ovlivňuje mikrobiální aktivitu, jež může způsobit širokou škálu zdravotních problémů,“ řekl vedoucí studie, mikrobiolog Ariel Kushmaro. Střevní bakterie ovlivňují fyziologii i imunologii hostitele, dodal.

Uměle vyrobená sladidla se používají v mnoha potravinách a nápojích se sníženým obsahem cukru a kalorií (všechny „light“ varianty nápojů a potravin), často je spotřebitelé konzumují denně bez toho, aby si to uvědomovali. Umělá sladidla byla také detekována v přírodě ve zdrojích pitné vody, podzemní i povrchové.

„Výsledky studie mohou pomoci pochopit relativní toxicitu umělých sladidel a potenciál jejich negativních účinků na střevní flóru i na životní prostředí,“ doufá Kushmaro.

Nově zveřejněná studie potvrdila výzkum zveřejněný v roce 2014 v časopise Nature. Vědci zkoumali, jak umělá sladidla ovlivňují intoleranci glukózy u myší. Dospěli k závěru, že to je kvůli vlivu na střevní mikroflóru. Tím se také vysvětluje, proč umělá sladidla mohou způsobovat obezitu a cukrovku. „Lidé by měli významně snížit nebo úplně zamezit konzumaci umělých sladidel,“ varoval spotřebitele Kushmaro.

bitcoin školení listopad 24

Dále čtěte:

Past „zdravého“ kouření: cukr v e-cigaretách zvyšuje závislost na nikotinu

Lidl okopíroval naši biolimonádu a napustil ji cukrem a barvivy, stěžuje si startup

Masem a mléčnými výrobky proti infarktu. Kardiologové překvapili novou studií

Vývoz obezity. Koncerny zkouší prodat nezdravé jídlo chudým

Dobrý byznys: falšování olivového oleje vynáší stejně jako drogy

Olivový olej, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?