Menu Zavřít

UMĚLÉ DÝCHÁNÍ

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Daewoo Group

Druhý největší jihokorejský čebol Daewoo Group přišel minulé pondělí málem o život. Do konce měsíce má totiž svým věřitelům splatit krátkodobé úvěry v celkové výši 5,9 miliardy dolarů, což se mu vzhledem k pomalé restrukturalizaci nepodaří . Jeho věřitelé se proto sešli, aby rokovali o jeho dalším osudu. Stejně jako několikrát předtím se rozhodli prodloužit splatnost dluhu. Za životadárnou infuzi však musí firma urychlit podnikové změny a všechno své úsilí soustředit na výrobu au t a automobilových komponentů. Vedlejší aktiva, jako síť hotelů Hilton a loděnice, proto změní majitele.

Postavení koncernu by se mělo kromě toho posílit získáním firmy Samsung Motor, kterou hodlá Daewoo v nejbližší době koupit. Analytici ale nevěří, že na to najde dostatek prostředků. I když v tomto případě dostane s největší pravděpod obností finance od vlády, pro niž je záchrana domácího průmyslu politicky citlivou otázkou vzhledem k blížícím se volbám.

ebf - tip - debata

Za 50miliardovou (USD) zadlužeností konglomerátu se skrývají ambiciózní expanze do mladých ekonomik jako Uzbekistán nebo nejnověji zkoumaná varianta koupě srbské automobilky Zastava. Finanční problémy čebolu svědčí i o tom, že jihokorejská ekonomik a se navzdory letos očekávanému hospodářskému růstu o 7,5 procenta stále nepostavila na nohy. A ani poslední rozhodnutí investorů jí nijak nepomůže. Věřitelským bankám spolu s narůstajícími špatnými úvěry totiž hrozí bankrot.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).