Menu Zavřít

Umění a tradice blendingu

25. 5. 2020
Autor: Euro.cz

Namíchat whisky, která si podmaní svět, dokáže jen pár mistrů Obliba whisky, především skotské či irské, je v Česku poměrně vysoká. Lze ji pít při různých příležitostech a i v různých prostředích. Což jistě mnozí ocenili v současné situaci zejména u domácího krbu. Whisky má však zároveň svou kulturu a i rituály. Nejvíce se konzumuje takzvaná blended whisky - míchaná whisky z různých skotských palíren, tedy z takzvaných single whisky.

Master blender

Blended whisky díky své vyváženosti proslavila skotskou whisky po celém světě. Výběr single whisky a rozdělení jejich poměrů při míchání je jedna z nejdůležitějších částí procesu výroby blend whisky. Proto se toho mohou ujmout pouze skuteční mistři (master blender), které lze přirovnat k hudebním skladatelům. „Nejenže musíte znát všechny aspekty a charakteristické vlastnosti hudebních nástrojů, ale také musíte vědět, jak je sladit dohromady tak, abyste vytvořili nezapomenutelnou a okouzlující symfonii,“ říká o míchání whisky současný master blender Chivas Brothers Colin Scott.

Důležitost blenderů dokládá i to, že tato proslulá firma (s dvousetletou tradicí - 1801 byl založen obchod Emporium) měla od roku 1850, kdy bratři zakladatelé James a John Chivasové začali experimentovat s mícháním starých sladových whisky a obilné whisky, do dnešních dnů jen pět master blenderů. Ti si recepty předávají z generace na generaci a vymýšlejí nové.

Whisky až ze stovky palíren

Společnost vyrábějící blended whisky využívá buď svých palíren, nebo spolupracuje s těmi samostatnými. Například Chivas Brothers v současné době vlastní 13 palíren single malt whisky (vyrábí se pouze z ječmene) a jednu palírnu grain whisky (zde převažuje pšenice).

Avšak v roce 2000 pro oslavy milénia namíchal Colin Scott blended malts whisky ze všech dostupných (tehdy ze sta) sladových palíren ve Skotsku. Slavná dvanáctiletá whisky Chivas Regal (vyrábí se od roku 1938) je zase smíchaná ze 40 single whisky.

Podle britského zákona uvedený rok stáří blended whisky musí odpovídat nejmladší složce (single whisky). Minimální doba zrání whisky je tři roky, musí se odehrát výhradně v dubovém sudě a na skotském území.

Blended whisky ovládla svět

„Blended whisky na rozdíl od single malt whisky je vybalancovanější, komplexnější a je uzpůsobena širšímu spektru chutí. Single malt je naopak výraznější, plná poněkud drsnějšího charakteru stejně jako Skotsko samotné,“ říká Zdeněk Kortiš, který je ambasadorem Chivas Brothers v České republice, a dodává, že i tyto vlastnosti blendu zachránily skotskou whisky světu. „Každý Skot ví, že nebýt blended whisky, palírny single malt whisky by nemohly existovat. Dnes 90 procent prodejů tvoří právě blended whisky,“ upozorňuje.

Důležitým mezníkem podle něj byla mimo jiné fyloxéra, tedy mšička révokaz, která kolem od roku 1880 v evropských vinicích způsobila pohromu.

A tak pijáci alkoholu vyráběného z vinné révy hledali náhradu. Proto se v Anglii a Francii koncem devatenáctého století začalo pít hodně whisky.

„Jelikož v Irsku blended whisky dlouho odmítali, svět ovládli skotští obchodníci.

Postupně začali blendeři pro konzistentní přístup ke kvalitní whisky také vlastnit palírny. Každý blend má svůj klíčový single malt, například Chivas Regal palírnu Strathisla, Ballantine's dominantně používá Glenburgie a tak podobně,“ uzavírá Zdeněk Kortiš. •

bitcoin_skoleni

O autorovi| Vlastimil Poliačik, poliacik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?