Menu Zavřít

Umíme se bránit

30. 4. 2003
Autor: Euro.cz

RWE Gas

EBF24

PRAHA (rů) - Majoritní vlastník Transgasu německá RWE Gas minulý týden naznačila, že se nenechá zatlačit do kouta. Oznámila, že svůj podíl v Transgasu může zvýšit nad 97 procent, což by omezilo pravomoci menšinového akcionáře. Mluvčí RWE Gas Andreas Brabeck pro agenturu Reuters uvedl, že jeho firma uvažuje o převedení svého majetku ve slovenské Naftě Kbely na Transgas. Transakce by zvýšila základní jmění Transgasu, a pokud by menšinový akcionář rovněž svůj majetek nenavýšil, podíl RWE by stoupl nad nynějších 96,99 procenta.
Menšinovým akcionářem Transgasu je přes Fond národního majetku stále ještě český stát, ale fond nyní své 3,01 procenta akcií prodává. Více než tříprocentní podíl je pro stát nebo budoucího nabyvatele cenný například tím, že mu umožňuje svolávat valné hromady. Vláda si ho původně chtěla ponechat, ale letos rozhodla, že akcie prodá (EURO 13/2003). Veřejnou soutěž, v níž rozhodne nejvyšší nabídka, vypsala minulý měsíc, uzávěrka je 27. května. RWE Gas je zatím jediným zájemcem, o podíl velmi stojí a dobře informované zdroje tvrdí, že se obává, aby ji někdo nepřeplatil.
Vláda za tříprocentní podíl požaduje tři miliardy korun, ale tuto cenu vyhlásila pouze jako orientační. Mluvčí RWE Gas upozornil na případné snížení hodnoty nabízeného tříprocentního balíku, pokud by transakce s Naftou Kbely proběhla. Německý podíl v Transgasu by se po ní zvýšil na 97,04 procenta. Brabeck uvedl, že zbývajících 2,96 procenta si jeho firma v tom případě cení na pouhou miliardu korun.
RWE koupila Transgas spolu s podíly v plynárenských distribučních firmách na začátku minulého roku. V Naftě Kbely má čtyřicetiprocentní podíl.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).