Menu Zavřít

Umíš matematiku? Máš větší šanci na doktora

3. 5. 2016
Autor: Josef Vostárek, Sedmička

Plných deset bodů navíc získají i letos při přijímání ke studiu lékařských oborů na 1. lékařskou fakultu UK pro rok 2016/2017 studenti, kteří měli na střední škole jedničky a dvojky z matematiky. Bonifikaci za matematiku zavedla největší česká lékařská fakulta poprvé loni a podle děkana Aleksiho Šeda se opatření osvědčilo.

Na fakultu se letos přihlásilo ke studiu lékařských oborů zhruba 4300 uchazečů, z toho si o bonifikaci z matematiky požádalo přibližně 650. Počty přihlášených studentů jsou srovnatelné s předcházejícím rokem.

Prospěch v matematice je svědectvím daru myslet

„Dobrý prospěch v matematice je určitým svědectvím daru myslet a velké studie prokazují, že výsledky studia matematiky velmi dobře předpovídají další studijní úspěch, bez ohledu na druh studia. Je zřejmé, že pro studium medicíny jsou schopnost a ochota osvojit si mnoho informací a zároveň s nimi kvalitně pracovat nezbytné a neoddělitelné,“ vysvětlil děkan, proč se vedení fakulty pro bonifikaci dobrého prospěchu z matematiky rozhodlo.

Kvalitnější výběr studentů by měl rovněž vést k poklesu počtu těch, kteří během prvních let studia zjišťují, že na náročné studium nestačí. „Už první rok po zavedení bonifikace naznačuje, že předpoklad byl správný,“ uvedl děkan.

Zájem o studium lékařských i nelékařských oborů na 1. lékařské fakultě je zhruba stejný jako v loňském roce i přes to, že kvůli nepříznivému demografickému vývoji absolvuje střední školy méně studentů.

Hlásí se téměř sedm tisíc uchazečů. Přijata bude šestina

Celkem se hlásí na fakultu téměř sedm tisíc uchazečů. Přijata bude zhruba šestina – z toho je plánováno přibližně 700 pro obor Všeobecné lékařství a 50 pro Zubní lékařství.

Proděkanka zodpovědná za přijímací řízení Jana Dušková uvedla, že 480 uchazečů o studium lékařských oborů požádalo o upuštění od příjímací zkoušky pro vynikající prospěch.

Ke studiu Všeobecného lékařství mohou být bez zkoušky přijati studenti, kteří měli průměr známek ze všech předmětů na střední škole do 1,15.

EBF24

Pro zájemce o studium Zubního lékařství jsou kritéria přísnější – musí mít ve všech ročnících střední školy téměř samé jedničky, tedy do průměru 1,02.

První lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze je největší z lékařských fakult v ČR – navštěvuje ji přes 4500 studentů. Každoročně absolvuje 1. LF UK více než 300 nových lékařů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).