Menu Zavřít

UMTS? VYDÍRÁNÍ!

30. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Viag Interkom

Mnichov (Spiegel Online) – Údajně jen pod vnějším tlakem pokračovala německá firma Viag Interkom v aukci na získání mobilní licence třetí generace UMTS. „Chceme zpátky část svého vkladu, oznámil minulý týden šéf společnosti Maximilian Ardelt. Suma, o niž jde, dosahuje šesti miliard marek. Ardelt tvrdí, že tuto výši umožnila účast Deutsche Telekomu, který získal licenci prostřednictvím dceřiné společnosti T–Mobil. Státnímu operátorovi dává Viag Interkom za vinu, že po odstoupení Debitelu nutil ostatní adepty k dalšímu přihazování: cena licencí UMTS tak stoupla o více než 30 miliard marek. Podmínky soutěže, soudí Ardelt, se tak staly vyděračskými. A dodává, že vzdát se licence mohou pouze ti, kteří zatím žádnou síť v Německu neprovozují. Ostatní musí vytrvat. Viag Interkom je už druhým stěžovatelem, vysoké náklady na získání provozního oprávnění kritizoval Mobilcom.

Šéf Viag Interkomu nicméně soudí, že peníze nazpět nedostane – a požaduje kompenzaci z federální kasy. Ta by měla spočívat v rozšíření nákupních práv pro držitele licencí. Ardelt navíc žádá, aby výnosy, které v Německu přesáhly padesát miliard eur, šly do telekomu–nikací.

O licence UMTS se v Německu podělilo šest skupin. Ze srpnové dražby v Mohuči vzešly vítězně společnosti

ebf - tip - debata

T–Mobil (Deutsche Telekom), Mannesmann Mobilfunk (Vodafone AirTouch), konsorcium Group3G (Sonera, Telefónica, aliance E–Plus (Hutchison, KPN), Viag Interkom (pod kontrolou British Telecommunications) a Mobilcom (s podporou France Télécom). Hongkongská skupina Hutchison ihned poté oznámila, že výsledných 16,42 miliardy marek za práva UMTS je příliš mnoho a že přenechává kontrolu nad získaným provozováním svému partnerovi, nizozemské KPN.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).