Menu Zavřít

UniCredito: Mění se v banku s velkým B?

7. 4. 2004
Autor: Euro.cz

Generální ředitel Profumo připravuje akvizice ..

… které z italské banky vytvoří evropské impérium – pokud mu to regulační orgány ovšem dovolí

Alessandro Profumo chystá italskou UniCredito už dlouhá léta na to, aby mezi předními evropskými bankami hrála prim. Teď se konečně blíží k cíli. Ambiciózní generální ředitel milánského bankovního domu tiše budoval, až vybudoval vzkvétající podnik, jehož aktivity sahají od Sicílie po východní Evropu a přes Atlantik až do Spojených států. Za sedm let u kormidla UniCredito vytvořil Profumo ze sedmi malých italských bank jednu z nejvíce ziskových finančních institucí v Evropě. “Jeho dosavadní profesní výsledky i pracovní a řídící postupy jsou vynikající,” hodnotí bankovní analytička londýnské firmy Lehman Brothers Paola Biraschiová.

Příští pravděpodobný cíl útoku neúnavného ředitele bude banka natolik velká, aby se UniCredito, které je díky celkové tržní hodnotě svých akcií dosahující třiceti tří miliard dolarů jedničkou mezi italskými bankami, stalo evropskou bankou s velkým B. Profumovy pokusy o převzetí větších italských bank či o fúzi se špičkovými zahraničními finančními institucemi se mnohokrát nezdařily. Ochranářská Italská národní banka v čele s Antoniem Faziem se neustále snažila mařit vyjednávání s mezinárodními bankami a udržet největší italské hráče co nejdéle v domácích rukou, aby se mohli restrukturalizovat a pořádně opřít do konkurence. Jiné kroky banky UniCredito k navýšení jejích aktiv rovnajících se 293 miliardám dolarů zablokovali mocní italští politici a byznysmeni, kteří se dosud snaží ovlivňovat dohody uzavírané v bývalém státním bankovním sektoru. Jenže teď po osmnáctimiliardovém skandálu společnosti Parmalat, procházejí orgány regulující italský finanční sektor rozsáhlými reformami. Bankéři a analytici proto tvrdí, že nadešel ten správný čas pro další Profumův výpad. “K dohodě jistě dojde,” věří londýnský analytik, který se problematikou UniCredita podrobně zabývá.

I další analytici očekávají, že se transformací italského finančního trhu oslabí dlouholetý politický odpor vůči megafúzím, v nichž by figurovaly tři přední italské banky. V rámci reformy se připravují nová pravidla pro prověřování dohod uzavíraných mezi bankami a kontrolu přebírají nové regulační orgány. Jde o změny, které zřejmě nastartují poslední kolo fúzí v Itálii, a po nichž se může konečně přistoupit i k vyjednávání o slučování se zahraničními subjekty v Evropě.

Profumo s nimi počítá. Analytici finančního trhu a představitelé milánských bank jsou přesvědčeni, že si tiše připravuje velký obchod, který hodlá uskutečnit v horizontu dvanácti až 18 měsíců. Analytici tvrdí, že nejdříve nejspíš převezme kontrolu nad další italskou bankou, a tím zkonsoliduje domácí působiště. Pak bude chtít ulovit nějakou vydatnou zahraniční kořist nebo vyjednat rozsáhlou evropskou fúzi. Sám Profumo nad takovými dohady mává rukou a vyhýbavě naznačuje, že by nic nenamítal proti prodeji UniCredita většímu zájemci. “Ještě není nic hotové,” uvádí Profumo a dodává, že banka je připravena k prodeji, nabídne-li někdo “správnou cenu”.

TALENTOVANÝ A NETRPĚLIVÝ
Analytici a investoři se domnívají, že Profumo jednoduše vyčkává na pravou chvíli a mezitím sleduje, co přinese reforma italského finančnictví. Jako bývalý konzultant firmy McKinsey je jednou z vůdčích osobností, které se snaží v Itálii prosadit transparentní anglosaský systém řízení firem. Loni v březnu stál dokonce v čele útoku akcionářů odhodlaných vystrnadit management tajnůstkářské milánské Mediobanky, jenž zaujal nepřátelskou pozici vůči investorovi. Poté, co management banky opomněl informovat představenstvo o svých krocích, získal Profumo podporu i u zbývajících členů představenstva. V té době vlastnilo UniCredito v Mediobance devítiprocentní podíl, který se nyní chystá snížit.

Profumo si vysloužil řadu pochval za své manažerské schopnosti. Dnes je jedním z těch, co se obzvláště nemohou dočkat, až se budou i italské finanční instituce řídit globálními tržními pravidly. Jako první v Itálii přišel s nabídkou nepřátelského převzetí: v roce 1999 nabídl za bankovní dům Banca Commerciale Italiana čtrnáct miliard dolarů ve snaze vytvořit instituci, jež by zaujala pátou pozici mezi největšími evropskými bankami. Když Mediobanca tento plán zmařila, pokusil se Profumo o půl roku později o fúzi s jedním z lídrů španělského bankovního sektoru Banco Bilbao Vizcaya Argentaria. Také tento pokus ztroskotal, a to po zásahu ze strany Italské národní banky. Ani další snahy o expanzi – ucházel se o turínskou banku Sanpaolo IMI a německou Commerzbank – nevyšly. Frustrovaný Profumo se začal rozhlížet jinde – na severu a na východě. V letech 1999 a 2002 koupilo UniCredito za 3,2 miliardy dolarů postupně sedm východoevropských bank a udělalo z nich prosperující poddané. Dosáhlo toho tak, že do daných zemí “vyvezlo” Profumovy metody restrukturalizace a snižování nákladů, vylepšené italskými zkušenostmi z devadesátých let. Pro banky to znamenalo zavedení informačních technologií a přeškolení veškerého personálu na správu úvěrů ve stylu nového vlastníka.

Čistý příjem divize Nová Evropa vyskočil loni o 45,5 procenta na 374 milionů dolarů. Profumo předpokládá, že přínos tohoto regionu k celkovému zisku by mohl – podle eventuálních dalších akvizic – z loňských osmnácti procent za dalších pět let stoupnout až na pětadvacet procent. Skutečný diamant v koruně UniCredita zvané Nová Evropa tvoří Bank Pekao, polská finanční instituce číslo dvě, v níž UniCredito získalo v roce 1999 podíl ve výši 53,2 procenta. Čerstvě privatizovaná Pekao se kvůli drahým bankovním operacím potýkala s problémy. Tým UniCredita je překonal snížením počtu zaměstnanců o třicet procent a restrukturalizací banky. V loňském roce dosáhla Pekao čistého příjmu ve výši 127 milionů dolarů, o 14,8 procenta více než v roce předchozím. Tyto zisky obohatily již tak zdravý základ. UniCredito loni dosáhlo čistého příjmu 2,4 miliardy dolarů, což je zvýšení o 8,9 procenta. Jeho tržby se vyšplhaly na 12,8 miliardy dolarů.

Magického navýšení obratu dosáhl Profumo i v bostonské společnosti Pioneer Investment Management. Firmu specializovanou na asset management koupil v roce 2000 za 1,2 miliardy dolarů poté, co neuspěl v technologické vlně. Akvizici přitom zvládl ještě než se trhy nasytily. UniCredito se dostalo pod palbu kritiky, že platí příliš vysokou cenu za prodělávající podnik s krvácejícími aktivy. Pod novým vedením se však aktiva firmy Pioneer loni rozrostla o jedenáct miliard dolarů, čili dvanáct procent, a stoupla na 150 miliard. Společnost rovněž rozšířila své působení ve světě a s pětadvacetiprocentním podílem na trhu otevřených investičních fondů je teď v oblasti asset managementu jedničkou ve východní Evropě. V loňském roce Pioneer vydělal 332 milionů dolarů.

Nyní, když se UniCredito pevně uchytilo ve východní Evropě a prostřednictvím Pioneeru získalo stabilitu na poli asset managementu, bude Profumo opět pod tlakem. Pokud si bude chtít své úžasné výsledky udržet, bude muset hledat možnosti dalšího rozšiřování jinde. Kydž bude spoléhat jen na přirozený růst, stěží dosáhne průměrného ročního růstu tržeb o 8,6 procenta a provozního zisku o 11,5 procenta, jak si sám stanovil. “Nemůže udržet stále stejné tempo,” tvrdí analytička Biraschiová z firmy Lehman Brothers.

Na domácím trhu považují finanční experti za nejvhodnější cíl pro UniCredito třetí největší italskou banku – turínskou Sanpaolo s aktivy v hodnotě 246 miliard dolarů. Ze spojení těchto dvou finančních institucí by vznikl kolos s aktivy ve výši 539 miliard dolarů. Tržní hodnota jeho akcií by dosáhla téměř padesáti miliard, což by znamenalo osmou příčku v Evropě těsně nad Deutsche Bank. K dalším možnostem patří italská dvojka IntesaBci, o niž se UniCredito ucházelo před dvěma lety, nebo Banca Nazionale del Lavoro.

Málokdo věří, že Profumo bude dlouho jen tak spokojeně sedět stranou. Milánští finančníci tvrdí, že se jen tak nevzdá. Pokud se mu regulátoři postaví do cesty, může se dát na politiku. Ředitelské křeslo v bance ba možná oželel s vidinou stát se ministrem financí v budoucí středolevé vládě. Šlo by samozřejmě o ten nejefektivnější způsob, jak povolit politická pouta, jež UniCredito tak dlouho svazovala a nedovolila mu zaujmout čelní místo, které mu podle Alessandra Profuma na scéně evropského bankovnictví právoplatně náleží.

Proč si Profumo může dovolit chvíli čekání

EBF24

  • UDĚLAL z UniCredita italskou banku číslo jedna, hodnotí-li se podle celkové tržní hodnoty akcií, a banku číslo dvě podle výše aktiv
  • ZOSNOVAL včasný výpad UniCredita do východní Evropy, aby se tak stal největším hráčem na bankovním trhu tohoto regionu
  • VZKŘÍSIL prodělávající americkou firmu Pioneer zabývající se asset managementem, která loni utržila 332 milionů dolarů

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Hana Synková, www.LangPal.com

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).