Menu Zavřít

Unie by měla snížit emise nejméně o 30 %, říkají poslanci

11. 12. 2009
Autor: profit

Pokud má být oteplování udrženo na úrovni 2°C, měla by Evropská unie snížit emise skleníkových plynů nejméně o 30 %, zdůraznili zelení aktivisté a europoslanci před dvoudenním zasedáním hlav států a vlád, které se nyní koná v Bruselu.

Autor: Profit

„Vrcholní představitelé členských zemí by měli svým mezinárodním partnerům navrhnout ochranný balíček 30:30, tedy 30% snížení emisí skleníkových plynů a 30 miliard eur na ochranu klimatu v rozvojových zemích,“ prohlásil německý socialistický europoslanec Jo Leinen, který je zároveň předsedou parlamentní výbor pro životní prostředí a vůdce parlamentní delegace na konferenci OSN v Kodani. Zde se jedná o dokumentu, který by nahradil Kjótský protokol, jehož platnost končí v roce 2012.

Evropské země se již jednostranně zavázala, že sníží do roku 2020 produkci uhlíkových emisí o 20 % oproti úrovni z roku 1990. Evropští lídři navíc podle předběžných výsledků přijatých na summitu EU míří na kodaňskou konferenci s návrhem snížit emise v EU až o 30 %, pokud se ostatní rozvinuté země zavážou ke srovnatelným cílům a rozvojové státy k tomu přispějí závazky, které odpovídají jejich možnostem. Právě neochota přijímat velké závazky a finančně podporovat rozvojové země jsou hlavními překážkami při vyjednávání.

„Role EU jako lídra v otázkách ochrany klimatu nesmí být prázdnou skořápkou, ale musí být podložena přesvědčivými závazky,“ prohlásil Leinen a dodal, že současné návrhy nestačí k tomu, aby se míra oteplování udržela maximálně na úrovni 2°C.

ebf - tip - debata

Návrhy, které jsou nyní „na stole“ netěší environmentalisty ani zelené. „V Unii dochází ke statistickým anomáliím, kdy téměř polovinu redukce emisí od roku 1990 zapříčinil krach bývalých sovětských průmyslových zařízení a nedávná ekonomická krize spíše než opatření Unie,“ tvrdí zelená europoslankyně, Finka Satu Hassi.

Více na EurActiv.cz.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).