Menu Zavřít

Unikátní zahrady pod Hradem dostanou kabát za 45 milionů

10. 5. 2016
Autor: Miroslav Tryner

Komplex pěti Palácových zahrad pod Pražským hradem, jediný památkový objekt na území Prahy ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ), se dočká stavební obnovy. Proběhnou má ve dvou etapách, první by měla začít v dubnu příštího roku. Druhá by měla být dokončena v roce 2021. Důvodem oprav jsou špatné stavební technologie z 90. let a nevýhodná smlouva uzavřená ministerstvem kultury v roce 2004.

NPÚ, který zahrady spravuje od roku 2010, bude na opravy žádat ministerstvo kultury o 45 milionů korun. „Současný poměrně tristní stav především některého zdiva zahrad má dvě hlavní příčiny,“ uvedla ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

Podle jejích slov poslední celková obnova se uskutečnila v 90. letech a na doporučení expertů byly použity tehdy velmi chválené, ale pro tyto zahrady nevhodné sanační omítky.

Prohlédněte si zahrady pod Pražským hradem:

Jak doplnil odborný garant NPÚ Pavel Jerie, zahrady totiž mají své specifické mikroklima s výrazným kolísáním teplot během dne a noci a trpí i vzlínající vlhkostí.

Chybný pronájem

Větší negativní podíl na současném stavu však NPÚ přičítá zanedbané údržbě v letech 2004 až 2010, kdy soukromý nájemce zcela opomíjel kontinuálně nutnou údržbu a památkaři ani neměli do zahrad ani přístup.

Zahrady byly pronajaty v roce 2004 české firmě Protocol Service ČR. Za čtvrt milionu ročně.

Jak řekl serveru Euro.cz Jerie, zahrady byly pronajaty v roce 2004 české firmě Protocol Service ČR. Smlouvu tehdy uzavřel někdejší ředitel NPÚ Jiří Kotalík.

Kvůli finanční nevýhodnosti byla v roce 2006 smlouva zrušena, to se firmě PS Holding nelíbilo a bránila se soudně. Tato firma vznikla přeměnou původní společnosti s názvem Protocol Service ČR. Firma podle smlouvy platila NPÚ nájem čtvrt milionu korun ročně.

Do zahrad přitom přicházely desítky tisíc lidí, kteří zaplatili za vstupné několik milionů korun. Tehdejší ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD) Kotalíka kvůli nevýhodnému pronájmu zahrad z funkce šéfa NPÚ odvolal.

Pětiletá novodobá správa pod památkáři

NPÚ po vleklých soudních tahanicích převzal správu zahrad až v listopadu 2010. Od té doby do údržby zahrad investoval 4,9 milionu korun.

Památkáři v tomto období více investovali do zahradnické údržby (3,2 milionu korun), nyní žádají o příspěvek na stavební obnovu ministerstvo kultury, jehož je NPÚ příspěvkovou organizací.

Zahrady budou nadále otevřeny pro veřejnost

Pokud výběrové řízení na dodavatele se proběhne hladce, mohla by první etapa obnovy Ledeburské a Malé a Velké Palffyovské zahrady podle Goryczkové začít v dubnu příštího roku 2017.

Soubor národní památky Palácových zahrad pod Pražským hradem tvoří pět zahrad mezi Valdštejnskou ulicí a jižními terasami Pražského hradu - Ledeburská, Malá a Velká Palffyovská, Kolovratská a Malá Fürstenberská. Ročně zahrady navštíví 50 tisíc lidí.

ebf - tip - debata

„I přes stavebně-technický špatný stav zahrad poruchy žádném případě neohrožují zaměstnance nebo návštěvníky. Proto budou zahrady nadále otevřeny pro veřejnost,“ zdůraznila ředitelka NPÚ.


Přečtěte si: Pivovar Svijany otevře zrekonstruovaný zámek. Uvaří i nové pivo


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).