Menu Zavřít

Únos Česka

24. 8. 2020
Autor: Euro.cz

Komunisté pérují premiéra ve shodě s Hradem, hraje se o ruské jádro

KSČM nepodpořila vládu Andreje Babiše z lásky k vlasti, která by absencí legitimní vlády utrpěla újmu. Žádná státotvornost. Komunisté si jen po letech chtěli zase sáhnout na moc, proto také využívají každou příležitost, aby zatáhli za opratě a tahouna vlády usměrnili.

Tentokrát nešlo o rozpočet či sociální dávky, jež chtějí komunisté přičíst i na svůj vrub, nýbrž zahraniční politiku.

Předseda KSČM Vojtěch Filip volal hlasitě premiéra k zodpovědnosti po rychlé návštěvě amerického ministra zahraničí Mikea Pompea, který varoval před nebezpečným ruským vlivem v jaderné energetice a čínským v telekomunikacích. Filip donutil Babiše, aby veřejně potvrdil, že Pompeovi nepodlehl ani v otázce dostavby Dukovan, ani v případě budování sítí 5G, o něž Čína usiluje po celé Evropě. Šéf komunistů tak už poněkolikáté postavil premiéra do podřízené role a ten se jí pro udržení vlády bez řečí zhostil.

Tlak na Babiše ve věci tendru na rozšíření Dukovan i sítí 5G se povážlivě stupňuje.

Prezidentovi lidé lobbují pro Číňany a Rusy dlouhodobě, dávajíce premiérovi najevo, komu že má být za svůj post vděčen. Teď se k tlaku přidali komunisté, kteří hrají stejnou výhrůžnou kartou. Hrad a komunisté pracují ve shodě a té se dnes bojí nejen premiér Babiš, ale i jeho koaliční partner ČSSD, která proti prezidentově vůli neudělá vůbec nic.

Největší státem garantovaný obchod za poslední čtvrtstoletí se bude dělat pod tak silným a jednostranným politickým tlakem, že lze jen stěží očekávat férovou soutěž. Už nejde o Babiše, o jeho moc či o peníze, jde o víc: o posílení přímého politického vlivu lidí, kteří uzurpovali Pražský hrad včetně chřadnoucí hlavy státu, tedy o omezení demokratické suverenity zákulisní cestou.

Komunisté mají s takovým „únosem Česka“ své zkušenosti, pro Babiše by to byla premiéra. Babiš si ale role nevybírá, zahraje vše, co je výhodné a co je třeba.

Nezbývá tedy než doufat, že tentokrát udělá výjimku a bude stát opravdu za všechny – rovně!

WT100

O autorovi| Petr Fischer, fischer@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).