Menu Zavřít

Unylá noblesa

29. 10. 2003
Autor: Euro.cz

Podnik opustila jak atmosféra, tak zajímavé kulinářské zážitky

Ve městě, kde je restaurací jak naseto, zaujímá zvláštní lokaci. Umístěn v oblouku rohového domu prakticky proti hotelu Inter-Continental, by mohl a měl z této pozice těžit. Vždyť okolo musí projít stovky a stovky návštěvníků Prahy a jen procento z nich, kdyby vstoupili, mohou podnik dokonale „ošetřit“ stran tržeb a zajistit jeho bezproblémový chod. To ovšem předpokládá určitou úroveň služeb a nabídky.
Vstoupil jsem jednoho večera právě tam, do restaurace nesoucí zavazující jméno U Maxima. Místnost za jedním ze vchodů na prvý pohled vzbuzuje utěšující atmosféru. Prostor, zalomený do tvaru písmene L, je opatřen stoly v dokonalém zákrytu a při stěnách jednolitou lavicí, táhnoucí se po celé délce stěny. Tlumené osvětlení a spousta maličkostí, jimiž jsou ozdobeny zdi i podokenní parapety dodává sálu domáckou útulnost. Usedám a kvůli rozplynutí se prvního dojmu se objevují drobné sice, nicméně znatelné nedostatky, které ubírají celku původní zdání pronikavé elegance. Tmavý nátěr stěn i stropu ve stejném tónu vzbuzuje neodbytný pocit, že jste uzavřeni v jakési krabici, obrázky, různé koláže a staré i rádobystaré hodiny na zdech ze všeho nejvíce navozují pocit návštěvy starožitného krámu nevalné úrovně, spíše lepšího vetešnictví. Nezaložené stoly jsou ozdobeny pouze „oplatkami“ pod pivní sklenice a křiklavými papírovými ubrusy, příliš levnými a příliš malými na to, aby dokázaly vnést do úpravy restaurace sebemenší esprit. Celek na mne potom působil dojmem podniku kdysi slavného, časem však notně již sešlého, který jako by zaspal dobu a snaží se týt ze slavného jména.
Obracím svou pozornost k předloženému lístku, který je mimochodem vypraven v duchu celé restaurace, oděný do levného, umolousaného kabátu a s vnitřní úpravou na hranici akceptovatelnosti, a včítám se do zdejší nabídky. Je pestrá a mezi zajímavými pokrmy si volím pečenou papriku s balkánským sýrem a olivovým olejem, srnčí medailonky zdobené hruškou s brusinkovým pyré a hříbkovou omáčkou a nakonec tradiční již štrůdl se šlehačkou a čokoládou.
Obsluhující slečna – mimochodem personál patří k tomu šťastnějšímu z „vybavení“ lokálu, ne snad dokonalou profesní znalostí, ale velice vstřícným, přátelským přístupem k hostu a potěšující snahou o navození dobrého pocitu – mi vzápětí servíruje předkrm. Zvědavě se doň pouštím se snahou dopátrat se, jestli zdejší kuchyně kráčí po stejné cestičce jako interiér. Pečená paprika je upravena do správné úrovně, zelenina není tvrdá a neztratila nic z bohaté šťávy, kterou začerstva oplývá, nicméně v souhře s ostatními komponentami v pokrmu přítomnými se krčí skromně vzadu. Pokrm opanovala zcela výrazně slaná přítomnost použitého sýra a nadšení nebudící výraz olivového oleje – spíše divizních než ligových kvalit. O další krůček se vytratila moje snaha o toleranci v mých soudech. Ne již zdaleka tolik natěšen očekávám hlavní chod, který se ostatně vbrzku objevuje přede mnou. Vzhledově není krmě upravena excelentně, garnitura je notně poplatná trendům již dávno minulým, maso tone v přílišném množství temně opalizující omáčky. Samotné sousto potom nabízí stejně prostřední úroveň, jakou předvedl i předkrm. Maso samo o sobě, krom přirozeného jadrného výrazu zvěřiny, nemá zajímavějších vjemů. Omáčka naproti tomu svědčí o mimořádné zálibě kuchařově v síle koření. Řídká v konzistenci nabízí v chuti pouze jediné vjemy – neuměřenou přítomnost divokého koření, hlavně však výraznou až dramatickou „bobkolistnatost“. Vavřínového listí v ní bylo tolik, že nebylo jediného sousta, z něhož bych nebyl nucen vyjímat jeho větší či menší kousky, a dokonale zabilo snahu hříbků vnést do jídla hladivý „lesní“ přídech. Potěšujícím byla snad jen kombinace jemné hrušky a sebevědomě se prosazujících mile drsných brusinek. S kouskem steaku dokázala tato variace vzbudit zdání přijatelné krmě. S dezertem bylo vše podobné. Na závinu snad žádný kuchař nemůže nic zkazit, jsou štrůdly dobré a lepší. Ten zdejší patřil k dobrým.
Cena – večeře přišla na 495 korun – se zdá napohled příjemnou. Ovšem s přihlédnutím k tomu, co za ni bylo nabídnuto, je přijatelná pouze coby odměna za skutečně vstřícný přístup personálu a jeho snahu dodat podniku vyvanulé atmosféry příjemného posezení. Restaurace U Maxima Bílkova 4, 110 00 Praha 1
Tel.: +420 222 319 996, fax: +420 222 317 761, e-mail: umaxima@umaxima.cz http: www.umaxima.cz Otevírací doba: restaurace denně 11.00 - 02.00
počet míst: restaurace 60, bar 60
kuchyně: tradiční česká doplněná o francouzskou Platební karty: všechny obvyklé
Jídelní lístek: angličtina, francouzština, němčina, ruština
Jazyková vybavenost personálu: angličtina, francouzština, němčina, ruština
Původ nabízených vín: ČR, Francie

Hodnocení restaurace: Atmosféra, pohodlí, estetika 6 bodů z 10
Prostírání 5 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 6 bodů z 10
Chování personálu 8 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 15 bodů z 20
Celkem 40 bodů ze 60

MMF24

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě. Výběr z jídelního lístku: Zvěřinová paštika s mandlemi a rozinkami (70 g) 70,-
Žabí stehýnka „Maxim“,s provensálskou omáčkou (70 g) 112,-
Polévka z mořských plodů se šafránem a krutóny (0,2 l) 90,-
Pstruh ve slaninovém župánku se zelenými fazolkami a kukuřicí (200 g, dalších 10 g za 10 Kč ) 140,-
Posvícenecká husa pečená do zlatova s jablky a pomeranči, červené a bílé zelí, houskový a bramborový knedlík, podáván v rozehřátém pekáčku (500 g) 238,-
Vepřové kotletky po „Dijonsku“ s teplou brokolicí servírováno na rozehřáté pánvi (200 g) 126,-
Dančí steak dle „Lánského myslivce“ s restovanými žampiony, šalotkou, kapary a okurkou (200 g) 182,-
Rumpsteak plněný špenátem, přírodní omáčka se čtyřmi druhy pepře s kukuřicí, servírován na rozehřáté pánvi (400 g) 294,-
Výběrem kopeček zmrzliny 14,-

Výběr z vinného lístku: Piper Heidsieck brut 3200,-
Ryzlink rýnský 225,-
Val de Loire, Maison Sauvion Muscadet de Sévre et Maine Sur Lie, Domaine des Rosiers 590,-
Rulandské archivní 370,-
Côtes du Rhône Château neuf-du-Pape Château Cabriéres 980,- Bordeaux, Saint-Emilion Grand Cru Château Rozier Saint-Emilion Grand Cru 2650,-

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).