Menu Zavřít

ÚOHS našel chyby v postupu Prahy při výběru firmy na osvětlení. Už potřetí

23. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) letos už potřetí našel chyby v postupu Prahy při výběru firmy, která bude provozovat veřejné osvětlení. Poslední verdikt se týká záměru svěřit zakázku v režimu in house, tedy bez výběrového řízení. Potvrdil to mluvčí ÚOHS Martin Švanda. Loni tendr na osvětlení vyhrála jedna z firem ze skupiny Eltodo. Město s ní ale smlouvu neuzavřelo a v listopadu 2016 zadávací řízení bez náhrady zrušilo. Od té doby skupina úspěšně napadá další kroky Prahy u ÚOHS.

Antimonopolní úřad na jaře letošního roku ve dvou případech vyhověl Eltodu a zakázal plnění smlouvy s městskou firmou Trade centre Praha (TCP) a následně i PREdistribuce. V prvním případě byla smlouva uzavřena v takzvané blokační lhůtě, tedy v době, kdy k tomu nemělo dojít. Ve druhém byla smlouva na poskytování služeb k zajištění fungování veřejného osvětlení uzavřena na dobu neurčitou bez stanovené rozvazovací podmínky, z níž by bylo zřejmé, kdy k rozvázání dohody dojde.

Naposledy Eltodo-citelum napadlo smlouvu Prahy uzavřenou s platností od letošního července v rámci in house výjimky, tedy bez výběrového řízení. „Zadavatel nepostupoval v souladu se zákonem při vyřízení námitek navrhovatele, jelikož jím vydané rozhodnutí o námitkách je nesrozumitelné a nepřezkoumatelné pro nedostatek důvodů, pročež ÚOHS jako nápravné opatření zrušil tento úkon zadavatele,“ uvedl Švanda. Žádné z rozhodnutí ÚOHS zatím není pravomocné.


Přečtěte si o předání správy městského osvětlení:

Předání pražského osvětlení provázejí emoce

 ilustrační foto


Provoz pražského osvětlení provází potíže řadu let. Smlouva z roku 2008 skončila před několika lety a radní ji opakovaně prodlužovali bez výběrového řízení. Šlo o zakázky za stovky milionů korun. Politici směřovali k otevřené miliardové soutěži, z níž měl vzejít trvalý správce světel. Připravovaný tendr z roku 2013 ale nakonec zrušili, mimo jiné kvůli výtkám ÚOHS.

ebf - tip - debata

Město chtělo původně smlouvu s Eltodo prodloužit, dokud nebude TCP schopná lampy obhospodařovat sama. Podle analýz by za služby mělo platit kolem 80 milionů Kč, nabídka firmy ale byla podle dřívějšího vyjádření radního pro majetek Karla Grabeina Procházky (ANO) nad možnosti města.

Prozatím správu osvětlení do června zajišťuje PRE distribuce, která provozuje dispečink a odstraňuje poruchy. Od poloviny roku pak bude část služeb zajišťovat sama, takzvaně in-house, část zadá ve výběrovém řízení.

Dále čtěte:

Praha se postará o veřejné osvětlení. Současnému správci neprodloužila smlouvu

Konec tmavých děr? Pražské podchody nasvítí město a ozdobí umělci


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).