Menu Zavřít

ÚOHS zastavil správní řízení ve věci rekonstrukce Státní opery

21. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zastavil správní řízení, ve kterém zkoumal zakázku na rekonstrukci Státní opery Praha. Důvodem je podle něj bezpředmětnost návrhu, který podalo sdružení firem vedené Metrostavem, vyplývá z webu ÚOHS. Vítězem tendru se s cenou 857,6 milionu korun stal konkurenční Hochtief.

Úřad už dříve odmítl vydat předběžné opatření. Pokračovat v řízení považuje za bezpředmětné proto, že už nelze dosáhnout toho, co Metrostav a další firmy požadovaly, tedy provedení nového posouzení nabídek.

Národní divadlo uzavřelo smlouvu s vítězem jiř koncem února. Budovy Státní opery jsou zavřené přes půl roku, podle původních plánů se mělo začít stavět loni na podzim. Oprava má podle dřívějších plánů trvat 27 měsíců. Program této a příští sezony se odehrává na náhradních místech.


O sporu kvůli rekonstrukci opery čtěte více:

Boj o státní operu: tendr na její opravu skončil u regulátora

 Kvůli odvolání k antimonopolnímu úřadu hrozí zahájení praxí až několikaměsíční skluz.


O rekonstrukci opery se mluví roky. Cena, kterou za ni má stát zaplatit, rostla. Při vyhlašování soutěže loni v únoru se odhadovala přibližně na miliardu korun. Pod tuto sumu se v tendru dostali ještě tři uchazeči, další tři ji překročili. Financování generální rekonstrukce zajišťuje program Péče o národní kulturní poklad.


Ze stavebnictví čtěte více:

Oživení se nekoná. Stavebnictví v lednu kleslo o 0,2 procenta

Objem veřejných zakázek ve stavebnictví v lednu klesl o 48 pct

Staveniště domu na pražském Barrandově.


Budovy prodělala větší úpravy naposledy v 70. letech minulého století. Rekonstruována bude celá budova opery, včetně jejího zázemí, které se nachází v prostorách bývalého Federálního shromáždění a okolních venkovních prostor. Hlediště dostane nové sedačky, nová bude jevištní technologie i točna pod jevištěm. Úpravy čekají i půltunový lustr. Nemalou částí oprav budou restaurátorské práce.


Přečtěte si exkluzivní rozhovor týdeníku Euro:

WT100

Velká stavební pranice: stavaři v čele s Hochtiefem chtějí po vládě změny

Šéf stavební firmy Hochtief Bílek


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).