Menu Zavřít

Upatlaná minulost

6. 6. 2008
Autor: Euro.cz

Že by páni z Hradu ani podhradí netušili, s kým měli tu čest?

Na každou svini se už někde voda vaří, říká jedno staré přísloví. Pohled na minulost restauratéra mocipánů Zdeňka Šarouna bohužel opět dokazuje, že někdy se přikládá pod kotlem zatraceně hluboko a var ne a ne se dostavit… V říjnu 2000 postával Zdeněk Šaroun za zády prince Charlese a jako majitel společnosti V. I. P. servis, která pro Hrad zajišťovala slavnostní večeři, kontroloval práci číšníků. Princ prý ještě dlouho vzpomínal na candáta na mandlích a srnčí hřbet se slivovicovo-švestkovou omáčkou. Což o to, uspokojovat mlsné jazyky mocných světa, a hlavně těch, co vládli nad kotlinou českou, on uměl znamenitě. O to hůře mu ale šlo uspokojování nároků svých věřitelů. Až ve chvíli, kdy již poháry trpělivosti tonuly v přeteklých kapkách, vypařil se restauratér vloni v listopadu jako pára nad hrncem.
Fotografie z dob nedávných, na nichž se to po boku Šarounově či v jím provozovaném restaurantu U Kolowrata hemží pány prezidenty, poslanci a senátory, by si jejich protagonisté dnes věru za rámeček asi nedali. Že by nikdo z nich netušil, s kým že se to bratříčkuje? Za kus žvance (půlka Poslanecké sněmovny a Senátu to prý mívala u Šarouna za polovic) že by neviděli? Přitom již v roce 1997 poodhalila princip jeho „fungování“ reportáž České televize (ČT) v pořadu Klekánice.

Malé domů z hotelovky

V roce 1992 byla v Chrudimi zaregistrována Hotelová škola Bohemia, v lednu 1995 byla zapsána do obchodního rejstříku jako společnost s ručením omezeným. Na podzim 1996 proběhla ve škole kontrola ministerstva školství a odhalila neprůhledné nakládání se státními dotacemi a příspěvky rodičů na takzvaný nadstandard.
„Rodiče studentů se snažili vytvořit radu školy, k jejíž registraci ale podle zákona potřebovali souhlas zřizovatele,“ popisovala v reportáži tehdejší situaci tamní bývalá učitelka Olga Fischerová. Zdeněk Šaroun ale radu ve škole zakázal. Z deseti bodů, které poté zkoumala inspektorská kontrola vynucená rodiči, jich v osmi škola nesplňovala podmínky vyhlášek o školských zařízeních. „Lidé, kteří se ozvali, dostali výpověď z nadbytečnosti,“ pokračovala bývalá učitelka, „a žákům bylo naznačeno, že pan Šaroun školu rozpustí a ať si ji vede, kdo chce.“
„Pro státní peníze škola neměla zřízený účet,“ pokračovala v reportáži bývalá ředitelka hotelové školy Eva Stehlíková. Ukázalo se, že samostatný účet školy byl zřízen tři dny před příchodem ministerské kontroly. Veškeré účetnictví týkající se školy bývalo podle Stehlíkové v účtárně chrudimského hotelu Bohemia. Do hotelu, který prostřednictvím akciové společnosti Bohemia provozovali prakticky titíž lidé, co školu, také mířili studenti na povinnou praxi.

Z Chrudimi do Prahy

V březnu 1996 byl přitom na Bohemia, a. s., prohlášen konkurz. Hotel byl tou dobou pětkrát zastaven, počet věřitelů dosáhl padesátky a dluhy společnosti více než sto milionů. Správkyně konkurzní podstaty Mária Veselá v reportáži ČT uvedla, že pan Šaroun s ní nechtěl komunikovat ani spolupracovat. „Podle dodatečně předložených materiálů jsem nakonec zjistila, že jediným majetkem, ze kterého lze uspokojit pohledávky věřitelů, je hotel Bohemia v Chrudimi,“ vyprávěla Veselá.
Jenže tou dobou už měla hotel v pronájmu právě společnost V. I. P. Consluting, kde Zdeněk Šaroun rovněž figuroval. Před prohlášením konkurzu uzavřela Bohemia, a. s., s V. I. P. Consulting nájemní smlouvu dle Veselé do roku 2040. „Právo až do tohoto roku hotel užívat bylo jako věcné břemeno zapsáno i u katastrálního úřadu v Chrudimi,“ pokračovala Veselá s tím, že dnem prohlášení konkurzu neměla společnost Bohemia, a. s., veden jediný účet.
Tehdy již Šaroun přesídlil z Chrudimi do Prahy a prostřednictvím V. I. P. Consulting rozjíždí pražský restaurant U Kolowrata. Již v dobách předpražských měl přitom Šaroun v policejní evidenci objemnou dokumentaci. Alespoň to vyplývá z výpovědi chrudimského okresního policejního ředitele Petra Kučery v Chrudimském deníku, který se minulosti Zdeňka Šarouna věnoval poté, co týdeník EURO zveřejnil podrobnosti loňského podnikatelova zmizení.
„V roce 1994 a 1995 byl vyšetřován pro zvýhodnění věřitele. V roce 1996 to byla krádež, o rok později máme v souvislosti se jménem Zdeňka Šarouna zaznamenáno vyšetřování pro neoprávněné podnikání a krádež,“ informuje Petr Kučera. V roce 1998 následuje podvod stejně jako v roce 1999, kdy byl Šaroun stíhán také pro zkreslování údajů hospodářské a obchodní evidence… Je až s podivem - i podle dalších informací, které kolem bývalého restauratéra neustále prosakují – jak dlouho kolem sebe dokázal Šaroun šířit pocit, že ho nic neohrozí. A jak často a rádi si u něj podávali dveře nejen politické špičky země. Kdo a proč ale přiložil poslední polínko, které ostříleného lháře a podvodníka donutilo vypařit se do Nového světa, jak alespoň sám tvrdil na rozloučenou?

(box)
Lidé kolem Šarouna Ve firmách zmíněných v článku se kolem Zdeňka Šarouna opakují některá jména. Pro přehlednost je uvádíme tak, jak jsou zaznamenána ve výpisech z obchodního rejstříku. Podle nich Šaroun dodnes figuruje rovněž ve společnosti V. I. P. Gastro (bývalá SK Chrudim, a. s.) jako prokura a jediný akcionář.

Bohemia, s. r. o. Založena 8. října 1991. Společníci: Zdeněk Šaroun, jeho manželka Věra a syn Marcel. Od ledna 1992 rovněž Rudolf Rokos, Marie Holubová, Věra Valentová, Miroslav Raul, Eduard Kropáček, Jiří Vrzáček. Společnost se 11. srpna 1992 mění na akciovou.

WT100

Bohemia, a. s. Základní kapitál společnosti: 38,853 milionu korun. Složení představenstva (dodnes): Zdeněk Šaroun (zároveň ředitel), Rudolf Rokos (zároveň prokurista), Věra a Marcel Šarounovi, a dozorčí rady: Jiří Vrzáček, Eduard Kropáček, Věra Valentová. V březnu 1996 byl na společnost prohlášen konkurz, který byl po splnění rozvrhového usnesení zrušen až v listopadu 2003.

V. I. P. Consulting Zapsána v listopadu 1994. V červnu následujícího roku se obměňuje představenstvo i dozorčí rada. Noví členové představenstva: Věra Valentová (od dubna 1996 předsedkyně dozorčí rady), Věra Šarounová (od dubna 1996 v dozorčí radě), Zdeněk Šaroun (do září 1999 předseda představenstva, poté ve společnosti nefiguruje). Eduard Kropáček putuje naopak z dozorčí rady do představenstva, v červnu 1995 až dubnu 1996 je členem dozorčí rady rovněž Rudolf Rokos. V březnu 1999 byl na společnost prohlášen konkurz. Konkurzním správcem je dodnes Dana Kořínková.

  • Našli jste v článku chybu?