Menu Zavřít

UPS CHCE. A HODNĚ

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Airbus Industrie

TOULOUSE (sueddeutsche.de /rtr) – Konsorcium Airbus Industrie, které před časem schválilo rozjezd výroby obřího letounu A380 (EURO 1/2001), přetáhlo na svou stranu vlivného zámořského klienta. Americký doručovatel balíků United Parcel Service (UPS) projevil zájem o 60 nákladních letounů typu A300–600, součástí zakázky je i opce na dalších padesát strojů.

MMF24

UPS, která oznámila spolupráci s Airbusem minulý týden v Louisville (stát Kentucky), stanovila výši kontraktu na šest miliard dolarů. Objednávka UPS je zatím největší v historii podniku. Požadované letouny by měly být dodány v letech 2003 až 2008. Součástí letecké flotily UPS je už sedm ze třiceti dojednaných strojů A300–600, na jejichž převzetí se oba partneři dohodli v roce 1998. Počet letadel, které se Airbus zavázal pro UPS vyrobit, tak činí devadesát kusů.

United Parcel Service, která dosud užívala hlavně stroje konkurenčního Boeingu, odůvodnila objednávku airbusů snahou uspět na trhu. „Musíme být připraveni na nasazení moderního typu letadla, které bychom mohli používat na celém světě, uvedl viceprezident UPS Bob Lekitesm. Objednané letouny by měly rozvážet náklad v USA, Evropě, Asii a Latinské Americe.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).