Menu Zavřít

Upsáno, zaplaceno

7. 5. 2004
Autor: Euro.cz

Dluhopisy Sazky

Na dluhopisech společnosti Sazka, z nichž je financována výstavba libeňské sportovní haly, bude nejspíše možné velmi slušně vydělat. Jeden z investorů, společnost Skanska, zveřejnil, že Sazka bude nadále usilovat o rating a po jeho udělení by cena dluhopisu měla značně vzrůst. Získat rating se nepodařilo předchozímu manažerovi emise, kterým byla investiční banka Nomura. Analytici soudí, že Sazka by mohla od Moody´s získat investiční stupeň hodnocení, možná až BBB. Marek Dospiva, šéf skupiny Penta, která je spolu s Credit Swiss First Boston manažerem emise o objemu 175 milionů eur, tyto informace odmítl komentovat. Uvedl ale, že investorů, kteří dluhopisy nakoupili, bylo více než deset a žádný z nich nedrží nějaký výjimečně velký podíl. Hodnota kuponu desetiletých bondů byla stanovena na 350 basických bodu nad sedmiletou sazbu IRS dosaženou trhem v pátek 30. dubna. Z toho vyšla hodnota 7,375 procenta p.a. Sazka okamžitě uhradila dluhy vůči klíčovým dodavatelům, tedy především společnostem Skanska a Domovo.
Podle Dospivy je pravidlem, že u takto velkých emisí manažer emise neposkytuje investorům veškeré technické zabezpečení ve formě zalistování cenných papírů na burze, či zúčtování plateb kuponu a jistiny. To zajišťuje agent investorů, takzvaný Bond Holder Trustee, kterým je v případě dluhopisů Sazky JP Morgan. Vůči této významné mezinárodní bance má věřitel také povinnost zpřístupnit důležité informace o hospodaření a konzultovat investiční záměry. Pro Pentu je emise vstupem na zcela nový trh, kde dosud nepodnikala, zatímco CSFB je jedním z nejvýznamnějších hráčů v oboru.
Sazka vydáním dluhopisů fakticky pokryla potřebu financování výstavby haly, které se řešilo více než půldruhého roku. Během té doby neměla úspěch Česká spořitelna, která měla sjednat syndikovaný úvěr, ani Nomura, která chtěla vydat dluhopisy, ale teprve až poté, co Sazka získá rating. Tandem Penty a CSFB dokázal umístit dluhopisy během třech měsíců.
Objem emise, který v přepočtu činí zhruba 5,7 miliardy korun, postačí k zaplacení dluhů z výstavby. Celková cena haly dosáhla podle dobře informovaných zdrojů devíti miliard korun, nicméně část této sumy je kryta běžným dodavatelským úvěrem, část zaplatili provozovatelé služeb v hale a něco chce Sazka získat i z využití nepotřebných pozemků v Libni. Část byla stavby byla také financována z běžného cash flow. Podle informací z trhu nemá být splácení dluhopisů lineární, ale splátka jistiny má nabíhat postupně. Celá emise je zajištěna proti kursovému riziku. V prvních letech tak bude hospodaření Sazky zatíženo splátkami mezi šesti sty až osmi sty miliony korun. To by mělo Sazce umožnit i miliardovou dotaci sportovním svazům. Vývoj letošního hospodaření naznačuje, že by se zisk mohl zvýšit až na 1,8 miliardy korun.
Zvýšení zisků v dalších letech se očekává od vstupu Sazky na trh výherních automatů. Nový interaktivní terminál, který byl nedávno přestaven, by měl umožňovat hráčům hrát online o velmi vysoké částky.

  • Našli jste v článku chybu?