Menu Zavřít

ÚŘAD ZÁVADY NESHLEDAL

30. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Mobilní operátoři

CIF24

PRAHA (ČTK) – Všichni tři čeští mobilní operátoři (EuroTel, RadioMobil, Český Mobil) plní závazky v oblasti budování a provozu svých sítí. Sdělil to minulý týden Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Firmy musí předkládat každý půlrok ČTÚ zprávu o kvalitě vybudované sítě. Ta je mimo jiné vymezena maximálním procentem možných vypadávajících či neuskutečněných hovorů či rozsahem pokrytí signálem.
Český Mobil předkládal zprávu o plnění podmínek v řádném pololetním termínu poprvé. Loni udělená licence firmě ukládala pokrývat signálem její sítě na konci června 82 procent populace a 99 procent silnic třídy E. „Podmínky jsme nejen splnili, ale ještě překročili, uvedl mluvčí společnosti Igor Přerovský. Upřesnil, že signál pokrýval 88 procent populace a rovněž překročil stanovené pokrytí mezinárodních silnic. Český Mobil spustil síť letos v lednu a její komerční provoz zahájil v březnu.
„V prvním pololetí jsme investovali do zlepšování kvality pokrytí v méně obydlených místech, uvnitř budov a zvyšování kapacity vysokorychlostních přenosů, doplnil ke zprávě mluvčí EuroTelu Jan Kučmáš. Generální ředitel RadioMobilu Klaus Tebbe tvrdí, že firma v prvním pololetí výrazně zvýšila počet základnových stanic, které v letošním roce již buduje nejen pro pásma 900, ale nově i 1800 MHz.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).