Menu Zavřít

Jak pojistit dítě na školní rok, mimoškolní aktivity a prázdniny?

4. 6. 2018
Autor: Profimedia.cz

Pojištění dětí ve škole a přes prázdniny se vzhledem k jejich aktivitám stává stále více užitečným produktem. Úrazovost dětí má totiž v posledních letech vzestupný trend a v případě závažného úrazu může pojištění výrazně zmírnit dopady na rodinný rozpočet.

Úrazy školáků přibývají

Školní úrazovost má v posledních letech vzestupný trend. Ve školním roce 2016/2017 bylo České školní inspekci zasláno 43 177 záznamů o úrazech. V porovnání s předcházejícím školním rokem 2015/2016 je to o 1529 více, nárůst činí 3,7 procenta, což odpovídá trendu posledních tří let.

Tento nárůst počtu hlášených úrazů může podle odborníků znamenat skutečně vzrůstající úrazovost ve školách související se snižujícími se pohybovými dovednostmi dětí a žáků a naopak s rostoucí tendencí k jejich obecně rizikovějšímu chování.

Může však být způsobena také stále pečlivějším a zodpovědnějším přístupem pedagogů, kteří hlásí raději i drobné incidenty, u nichž by dříve nepředpokládali možnost odškodnění.

Kdy nese odpovědnost škola?

Odpovědnost za děti ve škole a také na jakékoliv akci organizované školou nese vždy škola. Její odpovědnost se vztahuje jak na dobu ve vyučování, tak i na dobu mimo, například když jsou děti ve školní družině či na obědě v jídelně. Dítěti pak v případě úrazu náleží bolestné.

„Pokud má rodič sjednané úrazové pojištění dítěte, může plnění uplatnit i na své pojistce. U úrazového pojištění člověk dostane peníze podle závažnosti úrazu a částky, na kterou má pojištění sjednáno bez ohledu na to, kdo za úraz odpovídá. I když nemá dotyčná škola pojištění odpovědnosti, na výplatě bolestného to nic nemění. Musí uhradit částku ve stejné výši zraněnému sama. Ve školských zařízeních se totiž úrazy posuzují podle pracovního práva,“ vysvětluje Marek Orawski z První klubové pojišťovny.

Opačná situace je v mateřských školkách, které se řídí ustanoveními občanského zákoníku o odpovědnosti za škodu. Právnická osoba vykonávající činnost mateřské školy se díky němu může zprostit odpovědnosti, jestliže prokáže, že náležitý dohled nezanedbala.


Máte často nemocné děti?

Zjistěte si, jak je to s doplatky za léky nad limit

ilustrační foto


Jak postupovat v případě úrazu

Důležité je vědět, že každá škola v České republice má povinnost vést knihu úrazů. V případě, že se nehoda stane, vytváří hlášení o úrazu a rozešle jej na zdravotní pojišťovnu dítěte, Českou školní inspekci a rodičům dítěte spolu s formulářem Hodnocení bolestného. Výši bolestného stanoví lékař. Bolestné rodině pak proplatí pojišťovna školy.

„I v případě pouhé újmy na majetku je za náhradu škody zpravidla odpovědná škola. Rodiče poškozeného žáka se mohou obrátit s výzvou k náhradě škody také přímo na rodiče studenta, který škodu způsobil, nebo se mohou obrátit s náhradou škody přímo na školu,“ upřesňuje Orawski.

Mimoškolní aktivity a prázdniny

Riziko dětských úrazů se výrazně zvyšuje při aktivitách mimo školní výuku a v letních prázdninových měsících.

V kroužcích, na školních výletech i táborech bohužel dochází i k závažnějším úrazům, které mohou na delší dobu ovlivnit život nejen dítěte, ale i celé rodiny.

Za děti na všech druzích táborů a kurzů zodpovídá dozor, tedy pořadatelé. Většina renomovaných dětských táborů pojištěna je a pojištění bývá často zahrnuto do celkové ceny za tábor, případně je volitelné za příplatek.


Plánujete změnu zdravotní pojišťovny?

Přečtěte si, jak to udělat

 Změna zdravotní pojišťovny, ilustrační foto


Pojištění při sportu

Máte-li pro dítě sjednáno pojištění s dostatečným krytím pro pojištění vážného úrazu s dlouhodobými nebo trvalými následky, není speciální dětské pojištění pro sportování třeba.

Důležité je, aby pojištění krylo úraz při dané sportovní aktivitě. Například, pokud si vaše dítě jde zahrát fotbálek, klasické pojištění stačí. V případě, že ho hraje závodně, pojistka by měla být uzavřena včetně rizikových sportů.

Dlouhodobé pojištění je výhodnější než krátkodobé

Nejzávažnější rizika s dlouhodobým dopadem by měla být pojištěna po celou dobu dětství a dospívání s dostatečně vysokými pojistnými částkami. Neberte pojištění pouze jako jednorázovou věc.

Před letními výlety, tábory a dalšími aktivitami je určitě dobré se ujistit, že je vaše pojistka sjednaná s dostatečnými limity plnění. Menší zranění jako například zlomenina ruky představují minimální zátěž a většina pojišťoven za ni vyplácí bolestné do tisíce korun.

Kde se pojištění úrazu dítěte opravdu vyplatí, jsou závažné úrazy. Podstatná je také částka, na kterou je sjednáno pojištění trvalých následků. I zde odborníci doporučují mít nastavený vysoký limit, protože pojištění dítěte se v tuto chvíli stává významnou finanční podporou rodiny.

S čím musí rodina počítat při pojištění dětí
Kromě výše limitů a dlouhodobého hlediska je důležité si rozmyslet, kolik peněz může rodina dát na pojištění a také spočítat si reálné náklady, pokud by se dítěti něco vážného stalo.
Pojištění pro dítě sjednávejte samostatně tak, aby nebylo součástí životní pojistky. Ta ho celé výrazně prodražuje. Finanční poradci to často nabízí jako jedinou variantu, protože u životních pojistek jsou pro ně vyšší provize. Nenechte se zmást sympatickým názvem pojistného produktu.
U smluv je dále podstatné, aby byly flexibilní. Tedy musí jít snadno změnit, zrušit, navýšit nebo snížit podle aktuálních zájmů dítěte, které se během jejich vývoje mění.

Zdroj: Poradenství k problematice pojištění dětí serveru Euro.cz poskytla První klubová pojišťovna a.s.

EBF24

Čtěte také:

Máte dospívající dítě, které nestuduje ani nepracuje? Pak za něj pojištění platit nemusíte

 Zdravotní pojištění

Věděli jste, že když nemůžete k lékaři, musí on za vámi? Je to jeho povinnost

Nahlížet do zdravotnické dokumentace máte právo, i když je pouze v počítači


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).