Menu Zavřít

Úroková sazba zůstává rekordně nízká, zvýšení ČNB předpokládá ve třetím čtvrtletí

29. 6. 2017
Autor: čtk

Česká národní banka pravděpodobně zvýší úrokové sazby ve třetím čtvrtletí tak, jak to předpokládá aktuální prognóza centrální banky. Řekl to guvernér ČNB Jiří Rusnok. Bankovní rada České národní banky dnes nechala úrokové sazby beze změny na rekordně nízké úrovni 0,05 procenta. Sazby centrální banka snížila na minima v listopadu 2012.

Rada k odhadu zvýšení ve třetím čtvrtletí podle Rusnoka dospěla po vyhodnocení rizik k odhadovanému vývoji ekonomiky. Rizika ČNB označila za lehce proinflační, tedy ve prospěch růstu cen.

„S ohledem na vyznění stávající prognózy a bilanci rizik je pravděpodobné, že ke zvyšování úrokových sazeb ČNB přistoupí v souladu s predikcí,“ uvedl Rusnok. Prognóza počítá s růstem tržních úrokových sazeb ve třetím čtvrtletí letošního roku a poté i v průběhu příštího roku.

Vyznění tiskové konference centrální banky je podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče překvapivé. „To je patrné jak v reakci koruny, jež vůči euru posílila k úrovni 26,20 Kč/EUR, tak v nárůstu výnosů korunových vládních dluhopisů,“ uvedl.

Několik členů bankovní rady včetně Rusnoka uvedlo v posledních dnech, že posilování koruny může zvyšování úrokových sazeb oddálit. Koruna se aktuálně obchoduje kolem 26,30 Kč/EUR a od 6. dubna, kdy se bankovní rada rozhodla zrušit intervence, posílila o 2,8 procenta.

Rada ČNB dnes jednomyslně nechala sazby beze změny na rekordně nízké úrovni 0,05 procenta.


Měly by úrokové sazby růst? Přečtěte si komentář Pavla Párala

 Páral


Inflace letos podle odhadů ČNB zůstane v horní polovině tolerančního pásma kolem dvouprocentního inflačního cíle a začátkem příštího roku se sníží k cíli. Ve prospěch vyššího růstu cen může podle ČNB působit rychlejší růst domácí ekonomické aktivity a mezd. Jako protiinflační riziko možného vývoje ČNB vidí nižší cenu ropy.

MMF24

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům nižší úroky přinášejí levnější úvěry na investice a provoz, domácnostem například levnější půjčky na bydlení.

Dále čtěte:

Rusnok: Zatím není důvod zvyšovat úrokové sazby

Díky, Donalde. Zvolení Trumpa vyneslo ČNB 17 miliard

Byl kurzový závazek brzdou investic do produktivity?


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).