Menu Zavřít

Urovnání sourozeneckých sporů se zatraceně vyplatí. Obnovené turné legendární kapely Oasis může vydělat i 12 miliard korun

3. 9. 2024
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Will Fresch, CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons
  • Britská hudební skupina Oasis uspořádá po 15 letech další turné, o které je mezi fanoušky doslova enormní zájem
  • Lístky na jednotlivé koncerty sice měly stát v přepočtu od čtyř tisíc korun, brzy ale byly vyprodány. Překupníci už tedy nyní prémiové vstupenky prodávají i za 176 tisíc
  • Odborníci odhadují, že celkové příjmy z turné by mohly dosáhnout zhruba 400 milionů liber (téměř 12 miliard korun)

Bude to pravděpodobně nejočekávanější hudební comebeck tohoto desetiletí. Legendární britská kapela Oasis, za níž stojí bratři Liam a Noel Gallagherovi, po 15 letech od svého rozpadu znovu uspořádá další koncerty. Tato zpráva nadchla obrovské množství fanoušků po celém světě, takže když se do prodeje dostaly první vstupenky, během několika hodin byly beznadějně vyprodané.

Právě enormní a dlouho přetrvávající zájem lidí o tuto skupinu je podle odborníků tím hlavním důvodem, proč dává obnovené turné z ekonomického hlediska jasný smysl. Oba bratři se sice mnoho let nemohli vystát, bylo ovšem jasné, že jejich případné smíření by jim mohlo vydělat pořádný balík. A k tomu nyní skutečně, respektive velmi pravděpodobně dojde.

Zdroj: YouTube.com

Třeba britská Birmingham City University totiž podle BBC odhadla, že každý z Gallagherů získá za odehrání v současnosti plánovaných 14 koncertů zhruba 50 milionů liber, tedy téměř 1,5 miliardy korun. Celkové příjmy ze všech vystoupení by pak mohly dosáhnout zhruba 400 milionů liber (necelých 12 miliard korun). Ba co víc, výsledná suma může být teoreticky ještě mnohem vyšší. 

„Říkají tomu světové turné, ale v současné době jsou koncerty naplánované pouze v Anglii, Walesu, ve Skotsku a v Irsku. Je tedy těžké odhadnout celkové výdělky, dokud nebudeme vědět, kolik koncertů se uskuteční ve zbytku Evropy nebo třeba ve Spojených státech,“ uvedl hudební publicista Jonathan Dean.

Dynamické ceny naštvaly fanoušky

Důležitým faktorem, který může ovlivnit úspěch a výdělečnost nového turné, je dynamický systém cen vstupenek. Mnoho koncertů, o něž je mezi lidmi velký zájem, lístky zdražuje podobně, jako se zvyšuje cena za objednání taxíků přes aplikaci v nejvytíženějších hodinách. Tohoto systému prodejce vstupenek Ticketmaster využil i v případě comebacku Oasis.

Outstream Placeholder

Podle internetových komentářů mnoha naštvaných fanoušků se přitom cena zvýšila skutečně výrazně. Ačkoliv původně měly nejlevnější lístky stát 148 liber (zhruba 4400 korun), právě vysoká poptávka je zdražila na 355 liber (asi 10,5 tisíce korun).

To ale není ani zdaleka nejvyšší cena, za kterou je možné vstupenky sehnat. Internetoví překupníci v současnosti nejlepší místa a balíčky prodávají až za 7800 dolarů (asi 176 tisíc korun) – třebaže podle Business Insideru pořadatelé uvedli, že lístky lze přeprodávat jen za původní cenu a jen na oficiálním portálu Ticketmasteru. „Vstupenky objevující se na jiných webech jsou buď padělané, nebo budou pořadateli zrušeny,“ uvedl oficiální prodejce.

Veškeré stížnosti fanoušků jsou navíc poněkud bezpředmětné, protože jak už bylo řečeno, lístky byly po pár hodinách vyprodané. A ačkoliv drahé vstupné může v očích některých lidí poškodit reputaci kapely, Oasis to rozhodně trápit nemusí. Třeba lístky na turné Eras Tour od Taylor Swift překupníci prodávali až za 5500 dolarů (asi 125 tisíc korun) za kus, přičemž oblíbenosti americké zpěvačky to podle všeho nijak neuškodilo.

Šance, která se nemusí opakovat

Za enormním zájmem lidí o nové turné i přes vysokou cenu lístků stojí podle odborníků hned několik faktorů. Kromě popularity jednotlivých písní je to také skutečnost, že Oasis se podařilo získat mnoho fanoušků, kteří ještě v době jejich posledního koncertu byli dětmi. Podle odborníků je obliba kapely značná hlavně mezi mladými ženami, což dokazuje třeba fakt, že Liam Gallagher se letos stal jednou z hvězd studentského festivalu v Readingu.

EBF24

Na koncert míří za Atlantik. Fanoušci Taylor Swift způsobili prudký nárůst poptávky po letenkách z USA do Evropy
Přečtěte si také:

Na koncert míří za Atlantik. Fanoušci Taylor Swift způsobili prudký nárůst poptávky po letenkách z USA do Evropy

Velkému zájmu fanoušku přispívá také skutečnost, že od posledního koncertu britské hudební skupiny uplynulo už 15 let. Tím pravděpodobně nejdůležitějším faktorem každopádně je, že se jedná o možná poslední příležitost, jak kapelu spatřit naživo. Gallagherovi totiž uvedli, že žádná jiná vystoupení mimo nové turné v plánu nemají.

„Myslím, že to bude považováno za možná poslední kapitolu Oasis. Jedná se tedy o jakýsi okamžik katarze pro fanoušky, kteří chtějí tento příběh uzavřít a stojí o možnost vidět svoji oblíbenou kapelu naposledy,“ doplnila hudební redaktorka The Independent Roisin O'Connorová.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).