Menu Zavřít

URYCHLENÁ PRIVATIZACE

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Energetiky

Vláda oznámila, že urychleně zprivatizuje energetický sektor. Ministři Grégr a Svoboda mají do září připravit prodej elektrárenské společnosti ČEZ a šestnácti distribučních společností. Kabinet, který po svém nástupu odložil privatizaci tohoto odvětví až na rok 2001, o tom překvapivě rozhodl 13. května, důvody nečekaného kroku zatím ministři nevysvětlili. Návrh předložil vicepremiér Pavel Mertlík s tím, že je nyní nutné udělat v dokončení privatizace razantní posun. Podle Metrlí ka by mohly být některé firmy prodány ještě letos.

MMF24

Podle materiálu o koncepci energetické politiky měly být energetiky prodány dokonce až v roce 2002. Jeho úřad s tím počítal ještě minulý měsíc. Ve faxové zprávě, kterou týdeník EURO obdržel 27. dubna, se uvádí: „Ministerstvo společně s Fondem národního majetku zpracovalo postup, který mu zajistí v energetických distribučních společnostech majoritu. Většinový balík měl stát získat od měst a obcí, které v jednotlivých společnostech drží třetinový podíl.

Důvodem urychleného prodeje může být i prázdná státní pokladna. Jen prodej osmi plynárenských a osmi elektrárenských distribučních společností může přinést až čtyřicet miliard korun. S několikamiliardovým výnosem lze počítat i v př ípadě dvoutřetinového podílu elektrárenské společnosti ČEZ.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).