Menu Zavřít

Urychlujeme projekty

16. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Světová ekonomika si ještě nesáhla na dno

EURO: Kdy jste se poprvé začali ve vaší společnosti zabývat hospodářskou krizí? ŠIMEK: V okamžiku, kdy přicházely první informace o negativním vývoji různých oblastí našeho podnikání. Ve chvíli, kdy začala kolabovat finanční sféra v Americe, bylo jasné, že se to projeví v situaci bank v Evropě, a tedy i v jejich přístupu k financování firemní i spotřebitelské sféry.

EURO: Jaký byl dopad krize na provozní výsledky, jak se změnily oproti plánu? ŠIMEK: V roce 2008 se vliv krize na naše výsledky neprojevil negativně. Naopak, společnost dosáhla velmi dobrých výsledků. Dokonce se podařilo meziročně jejich objem navýšit.

EURO: Jaká jste přijali opatření pro udržení, respektive zlepšení provozního výsledku? ŠIMEK: Soustředíme se na nákladovou strukturu, odbourání paralelních a neefektivních procesů, centralizaci některých aktivit, jako jsou nákup, účetní a personální procesy, do centra sdílených služeb. Důraz klademe i na asset management, tedy na celkově nižší objem vázaného kapitálu a na jeho co největší a nejrychlejší obrátkovost. Snažíme se také maximálně zoptimalizovat a urychlit realizaci projektů.

EURO: Považujete za správné soustředit se jen na snižování nákladů, nebo je třeba hledat nové možnosti například ve formě inovací? ŠIMEK: Inovace jsou důležitým nástrojem při zmírňování a eliminování následků krize a je to v podstatě ten nejefektivnější nástroj z pohledu budoucnosti firmy. Jejich nevýhodou může být, že zapůsobí se zpožděním. U velkých a silných společností toto naštěstí není problém.

EURO: Kdy dosáhne hospodářská krize vrcholu a kdy očekáváte opětovný růst ekonomiky? ŠIMEK: Jsem toho názoru, že z celkového pohledu si světová ekonomika ještě ,nesáhla na dno‘. Ve strojírenství podle mne krize vyvrcholí tento rok, ve stavebnictví a stavebních technologiích v příštím roce. Velkou neznámou zatím zůstává energetika, která momentálně pociťuje krizi nejméně.

EURO: Máte nastaveny indikátory, které „měří“ dopady krize a případný obrat k lepšímu? ŠIMEK: Ano, nejde však o žádné speciální, kvůli krizi vytvořené indikátory. Signalizují aktuální a budoucí vývoj trhu, podnikatelského prostředí a ostatní trendy. Patří mezi ně poptávka odběratelů po našich produktech, jejich schopnost zaplatit za ně ve stanovené lhůtě, postoj bank k provoznímu financování a celková ,nálada‘ na sledovaném trhu.

KL24

BOX
Radomír Šimek finančně-ekonomický ředitel, Siemens

Siemens je jednou z největších nadnárodních korporací. Má zastoupení ve více než 190 zemích. Je to největší koncern na světě v oblasti elektrotechniky a elektroniky. Společnost existuje v ČR od roku 1991. Prodává zde výrobky koncernu, provádí servis, montáž, vývoj a implementaci systémů, inženýring, financuje a řídí projekty na klíč.

  • Našli jste v článku chybu?