Menu Zavřít

USA a Japonsko posílí sankce proti KLDR

26. 5. 2017
Autor: čtk

Americký prezident Donald Trump a japonský premiér Šinzó Abe se dnes dohodli, že rozšíří sankce proti Severní Koreji kvůli jejímu dalšímu rozvoji jaderných zbraní a balistických raket. Prohlásil to Bílý dům.

Pchjongjang v uplynulém roce provedl několik testů raket, což vyvolalo mezinárodní tlak na tvrdší ekonomické sankce, které mají KLDR k zastavení jejího zbrojního programu. Trump a Abe se věnovali problematice na okraj summitu zemí skupiny G7 v italské Taormině.


KLDR: Test rakety ověřil schopnost nést velkou jadernou hlavici

  Kim Čong-Un


Sankce mají namířeny na „subjekty“, které podporují rozvoj balistických raket a jaderný program Severní Koreje, uvedl Bílý dům ve svém prohlášení. Obě země mají také posílit svou akceschopnost v oblasti obrany před vojenskou hrozbou ze strany KLDR.

Kim může mít hlavici po roce 2020

Trump řekl, že zabrání Severní Koreji, aby mohla zasáhnout Spojené státy raketou s jadernou hlavicí. Podle vojenských analytiků by Pchjongjang toho mohl být schopen někdy po roce 2020. Trump o tom před Abem hovořil jako o velkém světovém problému, který „musí být v určitém okamžiku vyřešen“.

ebf - tip - debata

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson tento měsíc varoval, že Washington by mohl uplatnit sankce i vůči zahraničním společnostem, které pokračují v obchodu s Pchjonjangem. Vzhledem k tomu, že KLDR obchoduje hlavně přes Čínu, postiženy by pravděpodobně byly čínské firmy. Washington je ale přesvědčen, že si Peking uvědomuje, že nikam nevedoucí diplomatické přesvědčování KLDR, aby ustoupila, že dlouhodobě neúnosné a že s dalšími sankcemi na úrovni OSN bude souhlasit.

Přečtěte si více o KLDR:

KLDR vyvíjí rakety rychleji, než se čekalo. Rada bezpečnosti zkoušky odsuzuje

Vyděračský virus WannaCry prý nese severokorejskou stopu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).