Menu Zavřít

USA chtějí nové sankce proti KLDR. Podporu hledají u Číny nebo Ruska

11. 7. 2017
Autor: čtk

Spojené státy v OSN hledají podporu pro vyhlášení nových sankcí proti severokorejskému režimu za jeho nedávný pokus s mezikontinentální balistickou raketou. Mise USA v OSN odmítla informaci dvou nejmenovaných diplomatů komentovat.

Pchjongjang předminulý týden odpálil zřejmě svou první mezikontinentální balistickou raketu, o níž se někteří odborníci domnívají, že by mohla zasáhnout Aljašku, Havaj a možná i severozápadní pobřeží USA. Severní Korea také tvrdí, že raketa dokáže nést jadernou hlavici. Prezident Donald Trump na summitu skupiny G20 v Hamburku prohlásil, že „zbavit Severní Koreu jaderných ambicí asi nějaký čas potrvá“.

O povaze a rozsahu sankcí navrhovaných Washingtonem se podle AP zatím nic neví. Stálá americká zástupkyně ve světové organizaci Nikki Haleyová minulý týden na schůzi Rady bezpečnosti prohlásila, že dosavadních šest sérií sankcí režim KLDR ke změně jeho „destruktivní politiky“ nepřimělo. Je prý čas učinit víc.

Návrh nových sankcí podle AP Spojené státy předaly Číně, která je nejbližším spojencem Pchjongjangu, a rovněž třem dalším stálým členům Rady bezpečnosti Rusku, Británii a Francii.

EBF24

Kdo jsou ti, jimž vůdce KLDR skáče do náruče? Čtěte více

 Severokorejský vůdce Kim Čong-un v obklopení nejvěrnějších. Vlevo Stranický prominent Ri Pchjong-čchol

Čtěte také:

Zbavit KLDR jaderných ambicí ještě potrvá, míní Trump. Znovu apeloval na Čínu

Šance na mír? Korejský prezident se chce sejít s Kim Čong-unem

KLDR: Naše nová raketa může nést jadernou hlavici


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).