Menu Zavřít

USA dluží českému vojsku neprůstřelné vesty za 52 milionů

Autor: Radek Venglář

Tisícovku neprůstřelných vest SPCS Magnum měla česká armáda získat už před měsícem. Dodávky přes americký fond FMS za 52 milionů korun ale dosud neproběhly. Před několika dny navíc Euro informovalo, že vojákům nedorazila ani další pětistovka stejných vest.

Ministra obrany Martina Stropnického (ANO) dnes v Pentagonu čeká schůzka s americkým protějškem Jamesem Mattisem. I když Stropnický ohlásil jednání „o vzájemné spolupráci v oblasti bezpečnosti a obrany“, řešit by měl něco jiného. Chybějící neprůstřelné vesty. Kritickou situaci chtělo loni ministerstvo uklidnit urgentním pořízením tisícovky amerických nosičů balistických plátů SPCS Magnum TAC-1 za 52 milionů. Termín dodávek byl do 31. března 2017. Doteď ale nedorazil ani jeden kus.

„Při poslední dodávce plátů do centrálního skladu přepravce došlo k poškození přepravních boxů. Americká strana proto musela provést inspekci a kontrolu zboží,“ vysvětluje Petr Medek, mluvčí ministerstva obrany, proč objednané zboží stále nedorazilo.

Přitom když loni v létě vláda 52milionový nákup bez otevřené soutěže schvalovala, ministerstvo obrany argumentovalo, že pořízení vest SPCS Magnum z amerického vládního fondu FMS je nejrychlejší možností, jak zajistit balistickou ochranu českých vojáků. „I přes komplikace trváme na způsobu pořízení. Dodávku ovlivnily vnější příčiny, které jsme nemohli předpokládat,“ hájí Medek ministerské úředníky.


Čtěte o nákupech přes agenutru NSPA:

Proč českou armádu zachraňují cizí úředníci

Pozor na přilbu. Vojáci sice mají moderní pušky, ale hlavu jim chrání zastaralé přilby.


Přestože se nákup dostal do více než měsíčního skluzu, Praha nemůže po FMS vymáhat žádné penále ani slevu. Petr Medek upřesňuje, že podle pravidel FMS nelze vůči vládě USA požadovat smluvní pokutu. Nový termín doručení na posádky je prý nyní stanoven na nejbližší dny.

O věci budou chtít s Martinem Stropnickým jednat poslanci. Znepokojení už vyjádřila třeba Jana Černochová (ODS). „Pro mne je to důkaz chaosu, který panuje v akviziční oblasti na ministerstvu obrany, a toho, že ji ministr Stropnický nemá pod kontrolou. Stejný problém je i s helmami. Přitom zabezpečení vojáka musí být na prvním místě,“ tvrdí Černochová, členka sněmovního výboru pro obranu.

Zadrhnutý nákup totiž není jedinou komplikací. Loni v létě si česká armáda objednala do afghánské mise pětistovku stejných neprůstřelných vest přes alianční agenturu NSPA. A jak už Euro napsalo minulý týden, i tenhle nákup za 17,5 milionu stojí. Vojsko musí nedobrovolně čekat až do konce července.

Když loni ministerstvo obrany oba urgentní nákupy představovalo, ihned „zaujala“ jejich rozdílná cena. Zatímco za nosič plátů SPCS Magnum pořízený přes FMS zaplatí Praha v průměru 52 tisíc korun, v případě obchodu přes NSPA vychází kus na 35 tisíc. Obrana tvrdí, že pětistovka vest mířících přímo do zahraniční operace je výrazně levnější díky neplacení cla a dalších poplatků.

MMF24

Dále čtěte:

Další blamáž. Dodávka vojenské výbavy z USA se zadrhla

Vysvětlete nákup neprůstřelných vest, žádá ČSSD Babišovo ANO

Česká zbrojovka dodá vojenské policii neprůstřelná trika

 Balistické triko CZ 4M Spirit


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).