Menu Zavřít

USA na seznamu daňových rájů? Brusel hrozí Trumpovi obchodní válkou

1. 2. 2017
Autor: čtk

Vztahy mezi Spojenými státy a Evropskou unií jsou napjaté a mohlo by být ještě hůř. EU by mohla podle informací německého deníku Handelsblatt dát Spojené státy dokonce na seznam daňových rájů.

Obchodní vztahy mezi Evropskou unií a Spojenými státy se po nástupu Donalda Trumpa prudce zhoršily. Trump pohrozil německým automobilkám zavedením vysokých cel na zboží z EU a jeho poradce Peter Navarro obvinil Německo, že využívá podhodnoceného eura, aby získalo konkurenční výhody vůči Spojeným státům, ale i ostatním zemím v EU.

Podle informací německého Handelsblattu by Evropská unie jako protiopatření v případě vyostření situace mohla dát Spojené státy na seznam zemí, které patří k takzvaným daňovým rájům. To by dále zkomplikovalo obchodní aktivity mezi oběma zeměmi.

Tento týden chtějí zástupci EU napsat americkým daňovým úřadům a nechat si vysvětlit jejich daňovou politiku. Dotazování probíhá v rámci přípravy seznamu daňových rájů. Pokud by EU vyhodnotila americká opatření tak, že porušují standardy daňové správy, může je na seznam zařadit.

CIF24

Trumpova administrativa kritizuje hlavně představitele německé ekonomiky, která je mezi zeměmi EU největší. Německá kancléřka Angela Merkelová kritiku Bílého domu odmítá. Podle ní Evropská centrální banka vykonává nezávislou politiku a kurz eura tak lze těžko ovlivňovat.

Dále čtěte:

Mizerné vyhlídky: v Německu je kvůli Trumpovi ohroženo 1,6 milionu míst

Země EU souhlasí s unijním seznamem daňových rájů


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).