Menu Zavřít

USA pláčou nad oběťmi masakru, politici zůstávají nečinní

26. 7. 2012
Autor: reuters

Masakr, jenž si v kině v americké Auroře ve státě Colorado vyžádal 12 obětí a 58 zraněných, ve Spojených státech znovu rozvířil debatu o omezení dostupnosti zbraní. Pro Američany je to citlivé téma, protože právo nosit zbraň na obranu svého domova je v USA právem ústavním.

Střelecké masakry, které se v zemi neúprosně opakují, však vyvolávají debaty alespoň o částečné kontrole střelných zbraní. Média se této debaty účastní vášnivě, politici ovšem nikoli. Důvody jsou depresivně jasné. Lobbistická Národní střelecká asociace patří mezi štědré politické sponzory.

The New York Times: 6000 nábojů

Stejně snadno jako můžete stáhnout z internetu písničku, může si kdokoli s počítačem a kreditní kartou objednat tisíce nábojů, nádoby se slzným plynem a otočné zásobníky. Vše bez jediné otázky, bez jediného prověření. Nikdo se nepozastaví nad nákupem hory munice, aby se zamyslel, kdo si to tu buduje arzenál. A když si chlapec z Colorada objedná e-mailem šest tisíc nábojů a spáchá s nimi masovou vraždu, jen minimum politiků přijde s nápadem alespoň tento přístup ke zbraním omezit. Oba prezidentští kandidáti se bojí moci ideologů zbraní, zvláště jejich vlivu ve vyrovnaných státech, jako jsou Pensylvánie, Nevada a Severní Karolína. Všude tam řada voličů propadla kouzlu střelecké lobby, která vidí za každým omezením zbraní neurvalý útok na ústavu. Senátor Ron Johson mluvil za republikány, když prohlásil, že zákaz prodeje velkokapacitních zásobníků by byl útokem na základní práva. „Jestliže to zkusíte a uděláte, omezíte naši svobodu,“ řekl. Jakou svobodu měl na mysli? Svobodu vypálit sto nábojů bez nutnosti nabíjet? To snad nemá nic společného se základním právem na obranu sebe a domova, o níž mluvil Nejvyšší soud v roce 2008. Neexistuje žádné ústavní právo budovat si tajný muniční sklad. Nástroje hrůzy je třeba učinit obtížněji dostupnými a politici na to musejí najít odvahu.


Čtěte také:

Střelba v Denveru zvedla prodeje zbraní. Američané 'chtějí šanci'

Krvavá premiéra Batmana v Denveru: šílený střelec zabil 12 lidí

EBF24


The Washington Post: Tragédie, jíž nezkusíme zabránit

Budeme vůbec někdy alespoň předstírat, že děláme něco, co by zabránilo dalšímu střeleckému masakru? Pochybuji. Prostě jen přidáme Auroru na rostoucí seznam – Columbine, Virginia Tech, Tucson. A budeme čekat na nevyhnutelné. Mohu z toho vyvodit jediné. My jako společnost jsme se rozhodli, že tento stav věcí je přijatelný a že občasné vražedné šílenství je daní, již platíme… za co? Za svobodu? Za Druhý dodatek? Za příspěvky, které do politických kampaní posílá Národní střelecká asociace? Mezi třemi zbraněmi, které měl Holmes v kině, byla útočná puška se zvětšeným zásobníkem na sto střel. Tato zbraň se podle policistů zasekla, takže útočníkovi zbyla pistole a brokovnice. Pokud by puška fungovala, byl by počet obětí bezpochyby vyšší. Šílenec může vejít do obchodu se zbraněmi a koupit si pušku jasně určenou k boji na život a na smrt. Nedostane žádnou otázku. Hezký den, pane Jokere. To je šílené. Alespoň minimální kontrola zbraní – třeba zákaz těch útočných – by fenomén masakrů nevymýtila, ale některým by zabránila a jiné by alespoň zmírnila. Kongres by takový zákaz měl dnes schválit a prezident zítra podepsat. Jasně.

Můžeme snít dál. Příští James Holmes je tam někde venku stejně jako jeho vražedný nástroj. Opět neuděláme nic pro to, abychom je udrželi od sebe.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).