Menu Zavřít

USA vyzvaly k tvrdším sankcím, Čína a Rusko chtějí se Severokorejci jednat

4. 9. 2017
Autor: čtk

Proti Severní Koreji, která provedla svůj šestý jaderný test, by měla Rada bezpečnosti OSN přijmout nejtvrdší možná opatření. Na mimořádném jednání rady to řekla americká zástupkyně při OSN Nikki Haleyová s tím, že Spojené státy předloží návrh nové rezoluce reagující na provokace KLDR. Zástupci Číny a Ruska během jednání jadernou zkoušku také odsoudili, místo o sankcích ale mluvili o jednání se severokorejským režimem a o potřebě ukončit společná vojenská cvičení armád USA a Jižní Koreje.

„Navzdory našim snahám je severokorejský jaderný program pokročilejší a nebezpečnější než kdy předtím,“ řekla Haleyová a podotkla, že severokorejský vůdce Kim Čong-un si „koleduje o válku“. „Spojené státy válku nikdy nechtěly. Nechceme ji ani teď. Ale trpělivost naší země není neomezená,“ dodala americká diplomatka. Spojené státy podle ní připraví návrh nové rezoluce, s nímž jednotlivé země seznámí tento týden, aby rada mohla hlasovat už příští pondělí.

KLDR je terčem postihů OSN kvůli svému jadernému a raketovému programu již od roku 2006. Dosud poslední sankce zakazující vývoz severokorejského uhlí, oceli či olova schválila Rada bezpečnosti v srpnu v návaznosti na dva červencové testy raket dlouhého doletu. Tyto sankce by podle odhadů expertů mohly snížit hodnotu ročního exportu KLDR ze tří miliard dolarů (66 miliard Kč) o třetinu.


Korejský hlavolam. Jaderný despota je pro Američany jen část problému

 Kim Čong-un


O dalších sankcích však nemluvili zástupci Číny a Ruska, kteří mají jako stálí členové rady při hlasování o rezolucích právo veta. Obě země, které jsou vůči postihům proti KLDR tradičně nejzdrženlivější, zdůraznily, že upřednostňují diplomatické řešení napjaté situace v regionu.

Čínský ambasador Liou Ťie-i vyzval členské země rady, aby zvážily návrh jeho země, podle něhož by KLDR ukončila raketový a jaderný program a USA a Korea by zároveň zanechaly vojenských cvičení v oblasti.

USA se s Koreou dohodly na zrušení limitu raketových hlavic

Americký prezident Donald Trump se dnes v telefonátu se svým korejským protějškem Mun Če-inem shodl na potřebě přijetí tvrdších sankcí proti KLDR v reakci na nedělní severokorejský jaderný test. Uvedl to úřad korejské hlavy státu. Oba lídři se zároveň dohodli na zrušení váhového limitu hlavic korejských raket, který vzájemná úmluva dosud stanovovala na 500 kilogramů.

Spojené státy s Koreou dlouhodobě vojensky spolupracují, což Washington podmiňuje některými limity pro korejskou výzbroj. Soul již v minulosti dosáhl zvýšení dráhy doletu svých raket a nyní podle prohlášení Munova úřadu Trump přistoupil na korejskou žádost o zrušení váhového limitu pro hlavice, o které Korea usilovala již delší dobu.

Washington nedělní šestý jaderný test KLDR tvrdě odsoudil a Spojené státy chystají návrh nové rezoluce Rady bezpečnosti OSN počítající s přijetím velmi tvrdých postihů.

Putin podle Kremlu "rozhodně odsoudil" akce Pchjongjangu

Ruský vůdce Vladimir Putin v telefonickém hovoru s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem rozhodně odsoudil akce Pchjongjangu, které „hrubě porušují příslušné rezoluce Rady bezpečnosti OSN, podkopávají režim globálního nešíření (jaderných zbraní) a jsou hrozbou míru a bezpečnosti v regionu“.

„Krajně složitou“ situaci je podle ruského prezidenta možné řešit jen prostřednictvím obnovených rozhovorů a aktivním využitím politických a diplomatických prostředků, uvádí se v kremelském prohlášení.

Téma raketových a jaderných testů Pchjongjangu bylo dnes i předmětem besedy šéfa ruské bezpečnostní rady Nikolaje Patruševa s jeho jihokorejským partnerem Čon I-jonem v Soulu. Podle ruské agentury TASS posoudili možnosti politického a diplomatického řešení krize na Korejském poloostrově a diskutovali o „vojenskopolitické situaci v Asii a Tichomoří“.

MMF24

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov dnes v komentáři k zostření situace novinářům vysvětlil, proč Moskva vyzývá ke „klidnému“ řešení krize. „Státům stojícím mimo (tento region) se slovo válka vyslovuje velmi snadno,“ prohlásil mluvčí. „Země, žijící v sousedství, ale musejí být mnohem moudřejší a musejí volit vyvážený přístup k tomuto velmi vážnému problému,“ zdůraznil Peskov, jako by Západ nenavrhoval přísnější sankce, ale vojenský úder.

Přečtěte si také:

KLDR je schopna miniaturizovat jadernou bombu, tvrdí Soul

Soul reaguje na severokorejskou hrozbu. Zváží rozšíření programu balistických střel

KLDR dostavěla vodní elektrárnu, česká firma tím završila geniální obchod

Strach ze sousedů? Vyřeší to jaderné zbraně


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).