Menu Zavřít

Usáma Zeman žije

21. 2. 2003
Autor: Euro.cz

Špidlův osud se jmenuje Jan Sokol

ebf - tip - debata

Do třetice půjde ve Španělském sále o všechno. Neviditelný Miloš Zeman jako Usáma bin Ládin oslovil přes média své ovečky v ČSSD, navedl je ke svržení Špidlova vedení a rozpoutal boj na život a na smrt. Teď buď Špidla prosadí svého Sokola a zlikviduje Zemana s Klausem najednou, nebo zemanovci vystaví Špidlovi na březnovém sjezdu smrtící účet pro neschopnost. Může a nemusí jim při tom asistovat Václav Klaus. Dobře informovaný Stanislav Gross tvrdí, že Klaus by se na Hrad mohl dostat jedině díky komunistům, což znamená, že zemanovecká pomsta Špidlovi by se zřejmě odehrála potopením Sokola bez trucpodpory čestného předsedy občanských demokratů. Koneckonců jen tak by Zeman mohl uskutečnit poněkud nepravděpodobný příslib jít jednou do přímé volby jako kandidát nešpidlovské ČSSD. Stát by dál zůstal bez prezidenta, to ale politiky trápí nejméně.
Třiašedesát hlasů sociálně demokratických poslanců pro Jana Sokola vypadá slibně. S takovou podporou ČSSD, navýšenou o hlasy unionistů a lidovců, by profesor filosofie mohl zvítězit už v prvním kole - pokud komunističtí poslanci jako jeden muž nepodpoří Klause. To by pak rozhodla až kola další. Může to být ale také stejně dobře jen past na Špidlu. Čím větší očekávání, tím větší pád. A čím hůře, tím lépe. US-DEU i KDU-ČSL by mohly právem mluvit o zradě. Je-li taktikou zemanovců tato destruktivní licoměrnost, pak Špidlova slova o tom, že Zeman není velký muž, sedí přesně.
Komunisté dobře vědí, že mají poslední šanci prodat při volbě hlavy státu své hlasy a vydělat na tom. Tribuni lidu paradoxně o přímou volbu nijak moc nestojí. Jejich historicko-dialekticko-materialistickému naturelu je pragmatik Klaus zákonitě bližší než idealistický chartista Sokol.
Hned první kolo v pátek ukáže, zda je skutečným režisérem představení Špidla, nebo Zeman. Čím déle volba potrvá, tím menší šance pro Sokola, a tím větší chuť některých unionistů i lidovců rozetnout prezidentský rébus sázkou na Klause. Co se dá od nespolehlivých sociálních demokratů ještě čekat, řeknou si. Ztratí-li trpělivost s vlekoucím se prezidentským traumatem i větší počet antišpidlovců, může se Klaus dostat na Hrad. Jeho první děkovná slova by mohla mířit za jedním důchodcem na Vysočinu, pokud ten už v té době nebude sedět v některé pražské kanceláři. Kam si asi přesedne důvěra voličů?
Kéž už ČSSD pochopí, že exibicionismus Miloše Zemana je pro ní nebezpečnější než Špidlova nešikovnost. Dříve, než Zeman předvede svou schopnost zničit vše, co předtím tak pracně vystavěl.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).