Menu Zavřít

Usekané palice

7. 8. 2002
Autor: Euro.cz

(EURO 29(2002)

Přečetl jsem si komentář od Čestmíra Klose. Nevím, zda komentář vyjadřuje názor pouze autora nebo i celého časopisu, rozhodně je to vsak dosud snad nejjednostranněji založený článek, který jsem v týdeníku EURO doposud za několik let četl. Jako pravidelný čtenář Vašeho časopisu jsem byl vždy zvyklý (a doufám, že do budoucna to tak zůstane) na fundované články a rozbory. Tento příspěvek však snad ani není založen na exaktních údajích a pečlivém sledování a seznámení se s oborem a situací, jako spíše na emocích. Nechci se zde zastávat ekologického či intenzivního zemědělství, ani GMO produktů či jednotlivých firem. Tuto věc bychom měli ponechat na vývoji trhu a zájmu spotřebitelů, potažmo na odbornících, kteří se danou problematikou zabývají.
Zemědělství už dávno není oborem, který je jednoduchý a o kterém lze jednoduše psát. Moderní postupy v zemědělství jsou založeny na vysokém vědeckém potenciálu, pro pěstování rostlin nebo odbornou práci se zvířaty je dnes skoro nutné univerzitní vzdělání. Do zemědělského výzkumu se dnes investují miliardy eur či dolarů. Bohužel mě mrzí, a to je hlavní důvod proč píši, že v nezemědělských médiích (noviny, časopisy, rozhlas, televize) jsou často podávány velmi zkresleně, nevyváženě a neodborně podané informace, které mohou veřejnost pouze mást. Pokud se, nejen týdeník EURO, chce zabývat touto problematikou, měl by se s ní nejprve důkladně seznámit a především přinést více informací ze všech částí spektra zemědělského oboru, protože každá má své klady i zápory. A pokud dojde k nějakému pochybení, je to vždy jen a jen chyba konkrétního člověka, který nedodržel předepsané postupy, což je stejné i v jiných oborech ekonomiky.
A nakonec - do budoucna v globálním světě půjde stále více o dostatek potravin pro celé lidstvo, které z větší části hladoví, i když to z evropského pohledu zdánlivě tak nevypadá.
Václav Jirka,
Jaroměř
[mailto:jirka@orin.cz]

EBF24

P.S. Vím, že text „komentáře“ bývá vždy tak trochu burcující a má
vyvolat diskusi, bylo by tedy dobře problematiku čtenářům týdeníku EURO v budoucnu přiblížit.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).