Menu Zavřít

Ušetřili dvě stě milionů

7. 6. 2002
Autor: Euro.cz

OMV

EBF24

PRAHA (rek) – Síť šestatřiceti čerpacích stanic Petra se přesouvá pod křídla rakouské skupiny OMV. Firma je získala za 354,9 milionu korun v dražbě, kterou již podruhé organizovala aukční síň Naxos. Na rozdíl od první dražby, kdy se vyvolávací cena 352,9 milionu korun zvedla o téměř 200 milionů na 552 milionů korun, tentokrát k vítězství stačil jediný dvoumilionový příhoz. Zatímco poprvé o Petru bojovali čtyři zájemci a OMV skončil s přihazováním na 550 milionech korun, nyní měl jen jediného soupeře a ušetřil, tak téměř 200 milionů. První vydražitel, společnost Eurotank, která za Petru nezaplatila, a tím první dražbu zmařila, se v aukční síni neobjevila, přestože předem oznámila, že bude znovu o síť čerpacích stanic bojovat. Zástupkyně vítězné OMV po dražbě odmítla vydat jakékoliv prohlášení.
Rakouská firma nyní provozuje v Česku 111 čerpacích stanic a s Petrou bude po Benzině druhou největší sítí v České republice. Jaké budou další plány se 36 benzinovými pumpami Petra, nechtěl prozradit ani Jiří Holovač, šéf provozu čerpacích stanic: “Ještě je příliš brzy, událost je čerstvá.“ OMV má tříměsíční lhůtu na zaplacení a teprve potom se stane majitelem modrobílých benzinek Petra.
Akciová společnost Petra patřila do skupiny zkrachovalého Chemapolu. V konkursu je od března roku 2000 a její dluhy čítají na 3,5 miliardy korun. Chemapol původně za více než šedesát benzinek Petry požadoval dvě miliardy korun. Protože se zájemce o celou tehdejší síť nenašel, firma jich postupně polovinu rozprodala. V roce 1999 získala Petru Investiční a Poštovní banka. V konkursním režimu čerpací stanice dosud provozovala česká firma Pap Oil, která se o Petru rovněž zajímala, zúčastnila se však jen první dražby.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).