Menu Zavřít

Ušlý zisk vám nikdo nevrátí

20. 1. 2009
Autor: Euro.cz

Pokud firmy přijdou v důsledku energetické krize o dodávky plynu, s náhradou ušlých zisků neuspějí.

RWE Transgas totiž za současné situace chrání zákon.

Za normálních okolností mohou zákazníci, kteří přijdou o své nasmlouvané dodávky plynu, svého dodavatele žalovat o náhradu škody. Tentokrát ovšem mají smůlu. Současná situace totiž může vést až k tomu, že provozovatel distribuční soustavy RWE Transgas vyhlásí v souladu s energetickým zákonem stav nouze.. „A při vyhlášení stavu nouze nebo předcházení jeho vzniku je právo na náhradu škody a ušlého zisku vyloučeno,“ konstatuje regionální mluvčí RWE Transgas Simona Hladíková.

CIF24

Žalob se ale možná přece jen dočkáme. „Pokud Rusko a Ukrajina nezajistí dodávky plynu do Evropy, Evropská komise bude apelovat na evropské podniky, aby se společně obrátily na soud,“ řekl minulý týden předseda Evropské komise José Barroso. „Obchodní společnosti podnikající v oboru plynárenského průmyslu mohou podávat žaloby k arbitrážním soudům uvedeným v Dohodě k Energetické chartě,“ říká advokát Ladislav Kolačkovský. Dále podle něj mohou využít práva evropských společenství a podat žalobu přímo u Evropského soudního dvora. „RWE o podobném kroku zatím neuvažuje,“ prohlašuje však Hladíková.

„Nelze ovšem zapomenout ani na obchodní smlouvy, které mají mezi sebou uzavřeny jednotliví dodavatelé. Obchodní společnosti se díky nim mohou obvykle domáhat nároků na náhradu škod, smluvní pokuty či ušlých zisků,“ upozorňuje Kolačkovský. Obecně se jedná o velmi náročné a složité spory, jejichž výsledek nelze předjímat.

  • Našli jste v článku chybu?