Menu Zavřít

Ušmudlaný tendr

16. 9. 2011
Autor: Euro.cz

Hledání úklidové firmy se ministerstvu zemědělství zkomplikovalo. Stížnost na průběh soutěže řeší antimonopolní úřad

Je libo nabídku předanou v obálce, nebo zaslanou elektronickou poštou? Ministerstvo zemědělství (MZe) nedalo účastníkům tendru na úklidové služby na výběr. Nabídky přijímalo výhradně elektronicky. Na takový postup si u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže stěžuje jeden z účastníků tendru.
„V současné době vyzýváme zadavatele i dodavatele k podání dodatečných důkazů. Zatím jsme nezahájili správní řízení,“ uvedl minulý týden předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj. Podnět přitom úřad obdržel 16. června, tedy před čtvrt rokem. K dotazu týdeníku Euro, zda zadavatel může převzít nabídky pouze elektronicky, se brněnský úřad nevyjádřil. „Otázka směřuje k šetření případu, které není uzavřeno,“ odpověděl Rafaj.

Smejčit bez manipulace

Ministerstvo zemědělství stížnost k antimonopolnímu úřadu poněkud překvapila. „Cílem je omezit možnost manipulace se zakázkami,“ hájí zvolený postup ministerstva Fuksův první náměstek Ivan Boček (ODS). Čtyřletou zakázku na úklid vyhlásilo MZe v dubnu. Zadávací dokumentaci si vyzvedlo 36 uchazečů, nabídku podalo šest firem: Okin Group, Nový úklid, RPM Service CZ, ISS Facility Services, Zenova services a Inex Česká republika. Předpokládanou hodnotu zakázky situované do Prahy stanovilo MZe na téměř 45,3 milionu korun. Na rok by tedy úklidové práce vyšly na 11,3 milionu korun. Jak se nová zakázka úřadu vyplatí? Ročně nyní vydává na čistotu svých budov v hlavním městě v průměru 7,37 milionu korun.
Zadavatel je při hledání úklidové firmy poměrně náročný. Chce po ní minimální pojistnou částku padesát milionů korun. Uchazeč musí také doložit, že už má za sebou jistou uklízečskou kariéru. Tedy že nejméně rok někde vykonával alespoň tři významné úklidové služby, přičemž ve dvou případech inkasoval za každou ze zakázek minimálně osm milionů korun. Obrat soutěžícího za poslední tři roky musí být nejméně 26 milionů korun.

EBF24

Nadbytečná osvědčení

Ministerstvo chce na smejčení svých budov jedině firmu, která je držitelem certifikátu na řízení jakosti ISO 9001 nebo vyššího. Antimonopolní úřad přitom letos v květnu zrušil tendr ostravské Vysoké školy báňské na právní služby právě kvůli tomu, že vyžadovala taková osvědčení. „Zadavatel tím mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. Požadavek na předložení certifikátu je nepřiměřený a diskriminační,“ upozornil tehdy Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Škole za to udělil pokutu třicet tisíc korun.
Vláda se přitom svou novelou zákona o veřejných zakázkách vydává opačným směrem, než kterého se v tendrech usilovně drží ministerstvo zemědělství i jiní státní zadavatelé. Navržená vládní úprava, kterou nyní projednávají poslanci, má mimo jiné zjednodušit podmínky pro uchazeče. Ze zákona mají zmizet ekonomické a finanční kvalifikační předpoklady i možnost vyžadovat různé certifikáty. Tedy pomůcky, kterými zadavatel může ovlivňovat rozdávání lukrativních státních zakázek.

Ryba tendrem proplula

Úklidovou zakázku má na starost pražská poradenská společnost Gordion. Spolu s firmami Ropro, Eurotender a advokátní kanceláří Rowan Legal tvoří sdružení Gorre, které od předloňského roku organizuje pro MZe veřejné zakázky. Čtyřletá smlouva s Gorre byla podepsána na konci července 2009 za tehdejšího ministra zemědělství Jakuba Šebesty, kterého do Fischerovy vlády přivedla ČSSD. „Gordion ročně pro ministerstvo zpracovává deset až patnáct zakázek. Ceny za jejich administraci se pohybují mezi 50 až 110 tisíci korun. Záleží na druhu zadávacího řízení,“ upřesňuje mluvčí MZe Tereza Dvořáčková. Firma Gordion kupříkladu vedla pro MZe za éry Petra Gandaloviče (ODS) soutěž na výběr reklamní agentury pro kontroverzní projekt Ryba domácí. „Rybí“ tendr prověřoval Nejvyšší kontrolní úřad a zjistil, že při něm byl porušen zákon. Zakázku na stopadesátimilionovou kampaň podporující prodej českých ryb získala agentura Dorland, která pomohla ODS nejen před předminulými parlamentními volbami.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).