Menu Zavřít

ÚSPĚŠNÁ EXPANZE

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Motorola

Jeden z největších amerických technologických koncernů Motorola (je přítomna také na českém trhu) se uprostřed minulého týdne dohodl s další americkou společností General Instruments na jejím převzetí. Sloučení má Motorole umožnit rozšíření je jích aktivit a poskytování kompletní telekomunikační služby včetně lepšího přístupu na internet a k zábavným programům.

Transakce proběhne formou výměny akcií zhruba za jedenáct miliard dolarů. Každá akcie General Instruments bude směněna za 0,575 akcie Motoroly. Cenné papíry Motoroly na transakci zatím příliš nereagovaly a pohybovaly se dál mírně nad 93 dolary za k us. Zástupci Motoroly při podpisu dohody uvedli, že transakce bude považována za spojení zájmů a navržený způsob splynutí obou firem je výhodný především z daňových důvodů.

MMF24

Motorola je třetím největším výrobcem polovodičů na světě a je největším americkým výrobcem modemů. V loňském roce byl koncern ještě světovou jedničkou ve výrobě mobilních telefonů, ale svou pozici ztratil (získala ji Nokia). Rovněž se začalo snižovat tempo růstu jeho tržeb. Jak uvedla agentura Bloomberg, v předchozích dvou letech se ještě zvyšovaly o 25 procent, kdežto loni už jen o tři procenta.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).