Menu Zavřít

ÚSPĚŠNÁ EXPANZE

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Motorola

Jeden z největších amerických technologických koncernů Motorola (je přítomna také na českém trhu) se uprostřed minulého týdne dohodl s další americkou společností General Instruments na jejím převzetí. Sloučení má Motorole umožnit rozšíření je jích aktivit a poskytování kompletní telekomunikační služby včetně lepšího přístupu na internet a k zábavným programům.

CIF24

Transakce proběhne formou výměny akcií zhruba za jedenáct miliard dolarů. Každá akcie General Instruments bude směněna za 0,575 akcie Motoroly. Cenné papíry Motoroly na transakci zatím příliš nereagovaly a pohybovaly se dál mírně nad 93 dolary za k us. Zástupci Motoroly při podpisu dohody uvedli, že transakce bude považována za spojení zájmů a navržený způsob splynutí obou firem je výhodný především z daňových důvodů.

Motorola je třetím největším výrobcem polovodičů na světě a je největším americkým výrobcem modemů. V loňském roce byl koncern ještě světovou jedničkou ve výrobě mobilních telefonů, ale svou pozici ztratil (získala ji Nokia). Rovněž se začalo snižovat tempo růstu jeho tržeb. Jak uvedla agentura Bloomberg, v předchozích dvou letech se ještě zvyšovaly o 25 procent, kdežto loni už jen o tři procenta.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).