Menu Zavřít

Úspěšné léto. Zájem o turistické cíle v Praze vzrostl

30. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Letní turistická sezona v hlavním městě se vydařila, alespoň to vyplývá z předběžného hodnocení provozovatelů. Na výletních místech zaznamenali srovnatelnou i lepší návštěvnost v porovnání s minulým rokem. Léto hodnotí jako vydařené také provozovatelé koupališť.

„Letní měsíce byly z hlediska návštěvnosti velmi úspěšné. Z dat z předchozích období vyplývá, že Prahu navštěvuje stále více turistů a lze předpokládat, že statistiky za třetí čtvrtletí tuto domněnku potvrdí,“ uvedla mluvčí Prague City Tourism Barbora Hrubá.

Jako nadprůměrně úspěšnou označuje končící letní sezonu Tereza Ježková z Národní galerie. Návštěvnost vzrostla z 36 tisíc lidí za měsíc na 48 tisíc. „Největšími lákadly byly vedle tradičně oblíbeného Veletržního paláce s výstavami Aj Wej-weje a Magdalény Jetelové zejména výstavy Gerharda Richtera a Františka Skály,“ dodala. „Návštěvnost Židovského muzea v Praze v letní sezoně oproti předchozím letům mírně stoupla. Platí to pro červenec i srpen,“ sdělil Jiří Tejkal z muzea.


O Židovské muzeum je zájem. Čtěte:

Návštěvnost pražských památek je podobná loňské. Více lidí přitáhlo jen Židovské muzeum

 Turisté na Staroměstském náměstí v Praze


O zoologickou zahradu byl podobný zájem jako loni. Do 28. srpna ji od začátku roku navštívilo přes milion lidí, o necelých 13 tisíc méně oproti loňskému roku. Od začátku prázdnin prošlo zahradou 449 873 turistů, uvedla tisková mluvčí pražské zoo Alena Šteffelová.

Venkovní expozice i skleník Fata Morgana přilákaly do botanické zahrady v červenci více lidí než loni. Od 14. do 30 srpna byl skleník uzavřený z důvodů údržby, uvedla Klára Hrdá z marketingového oddělení zahrady. Vinotéku svaté Kláry letos navštívilo nejvíce lidí od jejího otevření v roce 2011.

Více než 50 tisíc lidí přišlo o prázdninách do Království železnic na Smíchově. Podle předběžného odhadu návštěvnost meziročně vzrostla, uvedl Rudolf Pospíšil s tím, že letní prázdniny patří k obdobím největšího zájmu.

Počasí se projevilo v zájmu o koupaliště. „Letos by mohla být sezona i výrazně lepší, ale prudké výkyvy prázdninového počasí, kdy se během týdne mění počasí z tropického až na téměř podzimní, nenahrávají příliš návštěvnosti,“ uvedl Jan Blažek z koupaliště Petynka, které za červenec a srpen přivítalo asi 43 tisíc lidí.

EBF24

„S porovnáním se sezonou 2016 můžeme říci, že v loňské sezoně byl červenec lepším v počtu návštěvníků, ale srpen je v letošním roce mnohem lepší než předchozí sezona,“ sdělil ředitel Plaveckého stadionu Podolí Jan Bezděk.

Mírný pokles zaznamenali přes léto v Aquapalace, což přičítá komerční ředitel Tomáš Dufek nepříznivému počasí zejména o víkendech, kdy vodní svět navštěvuje nejvíce lidí.

Dále čtěte:

V počtu přenocování zahraničních turistů byla Praha loni pátá v Evropě

Mínus 120 milionů. Praha tratí na sdíleném ubytování


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).