Menu Zavřít

Úsporná lahůdka z Francie

19. 3. 2002
Autor: Euro.cz

Peugeot 406 Coupé 2.2 HDI

Francouzský Peugeot nabízí zájemcům jako lahůdku dvoudveřové kupátko 406, jehož design vytvořila před pěti lety italská designérská firma Pininfarina. Jde očividně jen o gastronomický prvek, který se na výkonech dovozce příliš neodrazí – aut s cenou začínající na 1 100 000 korun se loni prodalo jen sedm, letos ještě žádné. Svezení je to ale parádní - ve francouzské eleganci lze prý jet v nízkém posedu nad silnicí v autě vybaveném třílitrovým „benzinem“ až 240 kilometrů v hodině. Jenže ta spotřeba!
Od loňska proto Peugeot nabízí pro svoje kupé i úsporný naftový 2.2 HDI, který měl týdeník EURO možnost otestovat. Agregát pracuje stejně jako ve vlajkové „šestsetsedmičce“ se sofistikovaným filtrem pevných částic ve výfukovém potrubí. Ten s vysokou účinností spaluje karcinogenní mikrosaze, které u běžných dieselových motorů odcházejí do ovzduší. Tento zatím nejsilnější turbodiesel z konstrukční dílny Peugeotu využívá vysokotlaké vstřikování ze společného potrubí (common-rail) k maximálnímu výkonu 98 kW.
Dokáže jet až 208 kilometrů v hodině při průměrné spotřebě do sedmi litrů na sto kilometrů jízdy. Při volnoběhu přitom není stroj téměř slyšet! Jenom při rozjezdu se musí pořádně šlapat na plyn, motor je totiž temperamentní až ve vyšších otáčkách. Peugeot 406 Coupé 2.2 HDI nicméně dokazuje, že kombinace sportovního vozu s dieselem není jen iluzí.

CIF24

Peugeot 406 Coupé 2.2 HDI

Karoserie dvoudveřové kupé
Motor vznětový čtyřválec HDI
Zdvihový objem 2179 cm3
Nejvyšší výkon 98 kW
Převodovka manuál, 5 stupňů
Objem zav. prostoru 0,390 m3
Nejvyšší rychlost 208 km/h
Průměrná spotřeba 6,4 l/100 km
Cena (základ) 1 100 000Kč
Prodalo se (loni) 7 kusů

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).