Menu Zavřít

Úsporná opatření se jednou vyplatí

14. 7. 2009
Autor: Euro.cz

Až přijde hospodářské oživení, ...

Celý podtitul: Až přijde hospodářské oživení, budou podniky, které nyní omezují výdaje a snižují zadluženost, ve skvělé formě. V tuto chvíli však jejich ostražitost citelně ovlivňuje ekonomiku.

Od té doby, co se ukázalo, že události z loňského září předznamenávají dlouhodobější recesi, přistoupily podniky k horečnému snižování nákladů, podmíněnému snahou zachovat ziskovost a posílit firemní bilanci. Špatnou zprávou je, že společnosti v nouzovém režimu fungují nadále a nezdá se, že by ve druhém pololetí mohly výrazněji přispět k hospodářskému oživení. Na dobré zprávy si budeme muset počkat až do roku 2010. Jakmile ekonomické oživení začne nabírat na otáčkách, budou firmy očištěné a ve skvělé finanční kondici. Tím pádem budou připraveny zvýšit výkon, a to takovým způsobem, který bude prospěšný nejen jim samotným, ale i celé ekonomice.
V tuto chvíli však střídmost citelně ovlivňuje ekonomiku. Do letošního května firmy propustily 6,2 milionu zaměstnanců. V prvním čtvrtletí tohoto roku osekaly kapitálové investice o 248 miliard dolarů a zásoby o 294 miliard dolarů. Další úsporná opatření, i když patrně poněkud méně razantní, budou pokračovat v celém letošním roce. Když začne recese ustupovat, společnosti obvykle začínají rozšiřovat svoji činnost teprve v okamžiku, kdy zaznamenají vzestup poptávky. To je však stále v nedohlednu.
Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku a v prvním letošním čtvrtletí americké firmy snížily výdaje na zařízení a software až o 30,9 procenta v meziročním srovnání, což je největší propad za dvě po sobě následující čtvrtletí od krize ve třicátých letech. Stavebnictví, které se v prvním čtvrtletí propadlo o 42,9 procenta, je teprve v počáteční fázi útlumu. Pokles investic do nových zařízení a výstavby ukrojil od třetího čtvrtletí loňského roku průměrně z růstu reálného hrubého domácího produktu 3,6 procentního bodu za každé čtvrtletí.
Pokud odhlédneme od toho, jakou ránu znamená kontrola výdajů pro ekonomiku, můžeme konstatovat, že díky této kontrole dochází k menšímu poškození zdravé kondice podniků. Pokud se zaměříme pouze na nebankovní společnosti, na něž připadá tříčtvrtinový podíl domácích zisků, klesly jejich příjmy podle zprávy amerického ministerstva obchodu v období od počátku recese do prvního čtvrtletí letošního roku o 14,9 procenta. Pokles příjmů po započtení inflace byl přesto nižší než v podobně hlubokých recesích v sedmdesátých a osmdesátých letech a srovnatelný s relativně mírným průběhem hospodářského zpomalení v roce 2001.
Nehledě na to, že výdělky klesají, mohou nebankovní společnosti díky snižování výdajů financovat veškeré současné kapitálové výdaje z vlastních zdrojů, aniž by byly nuceny využívat úvěrový trh. Vlastní prostředky firem, které se rovnají hotovostnímu toku, se oproti loňskému roku zvýšily o 4,9 procenta a v prvním čtvrtletí přesáhly objem investičních výdajů o 90 miliard dolarů, což je s ohledem na dřívější praxi výrazný přelom.
Jelikož jsou úvěrové podmínky na trhu korporátních obligací volnější, nezůstávají firmy stát v koutku s rukama v kapsách. Naopak. Podniky rozmnožují své prostředky prodejem obligací v rekordní míře 570,3 miliardy dolarů v prvním čtvrtletí. Díky tomu si mohou pořídit úvěry s nízkou fixní úvěrovou sazbou. V prvním čtvrtletí stoupl podíl dlouhodobých úvěrů na obligacích úvěrového trhu na 70,8 procenta. Tento údaj se blíží rekordním úrovním zaznamenaným v letech 2003 a 2006.
Firmy nevyužívají výtěžek z prodaných obligací na nákup nového vybavení, ale posilují své bilance. Poměr likvidních aktiv vůči krátkodobým pasivům se zvýšil až na 38,1 procenta. Zároveň podniky splatily mnohé z drahých krátkodobých úvěrů včetně 422 miliard dolarů v obchodních směnkách, bankovních úvěrech a dalších půjčkách. Také zpětně odkoupily část vlastních akcií. Celkově stouply čisté finanční investice korporací v prvním čtvrtletí o rekordních 340,8 miliard dolarů (viz graf), což je největší podíl z brutto investic za posledních sedmatřicet let.
Vše nasvědčuje výraznému posunu směrem ke korporátní obezřetnosti, která bude zmírněna teprve ve chvíli, kdy přijde pevný a trvalý vzestup objednávek a prodejů. Jakou to má výhodu? Jakmile přijde oživení, budou společnosti ve skvělé kondici, aby se chopily nových příležitostí.

BOX:
40 % Takový je podíl likvidací zásob na 5,5procentním poklesu HDP v prvním čtvrtletí.
Pramen: Bureau of Economic Analysis

Graf:
Významný posun k větší firemní opatrnosti Miliardy dolarů
Kapitálové investice
Čisté finanční investice
Nebankovní korporace
Pramen: Federal Reserve, IHS Global Insight

CIF24

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Edita Jiráková

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).