Menu Zavřít

Úspory zabraly, ale…

25. 11. 2002
Autor: Euro.cz

Tvrdší konkurence by mohla nahlodat čerstvé zisky Telecomu Italia

Snižování nákladů je v dnešním světě podnikání módním hitem. Někteří šéfové si však na tomto poli počínají lépe než ostatní. Marco Tronchetti Provera, generální ředitel Telecomu Italia, se vloni pustil do osekávání nákladů s mnohem větší vehemencí než jeho evropští kolegové a už mu to vynáší tučné zisky. Po loňské čisté ztrátě ve výši 1,6 miliardy dolarů se očekává, že letos Telecom Italia zaznamená zisk 1,7 miliardy, a to bez započtení příjmů z firem, kde má minoritní podíl. Jeho tržní kapitalizace dosahuje 54 miliard dolarů, čímž zastiňuje i Deutsche Telekom a France Télécom. “Když se podíváte na základní ukazatele, od cash-flow po ziskovou marži, moc telekomunikačních firem v naší pozici nenajdete,” říká Tronchetti.
Milánský podnikatel, který na počátku 90. let zachránil výrobce kabelů a pneumatik Pirelli před úpadkem, splnil svůj slib drasticky snížit náklady a dluhy. Od září minulého roku, kdy převzal vedení skupiny Telecom Italia, zahrnující divizi mobilních telefonů Telecom Italia Mobile (TIM) a vydavatele italských Zlatých stránek Pagine Gialle, se dokázal zbavit majetku v hodnotě 5,3 miliardy dolarů včetně podílů ve španělských, francouzských a rakouských firmách, a srazil dluhy téměř o pětinu na 17,8 miliardy dolarů. A aby čtyřiapadesátiletý Tronchetti urychlil změny v tomto bývalém monopolu, nasadil do dvou set vedoucích pozicí své věrné a zaměstnance prohnal přeškolovacími programy v celkovém objemu dvou milionů hodin zaměřenými na zlepšení služeb zákazníkům. Podle analytiků z Credit Suisse First Boston lze očekávat, že díky výrazným úspěchům TIM narostou v roce 2003 Telecomu Italia čisté příjmy o 56 procent na úroveň 2,7 miliardy dolarů, a to z celkových tržeb ve výši 31,6 miliardy.
Dosahovat pohádkového růstu ale bude mnohem těžší než restrukturalizovat bývalý státní kolos. Telecom Italia stále ovládá 80 procent trhu pevných linek, avšak tento sektor, zajišťující něco málo přes polovinu celkových příjmů, je v ohrožení. Italští regulátoři totiž čím dál tím víc otevírají dveře liberalizaci trhu a usnadňují domácnostem přístup ke službám konkurenčních společností. Šéf Telecomu Italia nicméně tvrdí, že dvojitou ránu, kterou společnost utrpěla, když poklesl její tržní podíl i příjmy z pevných linek, bohatě vyváží nové služby umožněné rozšířením širokopásmové technologie. Tronchetti doufá, že se mu podaří do konce roku 2004 zvýšit počet uživatelů širokopásmových služeb z dnešních 650 tisíc na 1,4 milionu, a dodává: „V roce 2005 bychom už měli dosáhnout slušné návratnosti investic.”
Z lukrativních obchodů s mobilními telefony divize TIM by mohla část odloudit tvrdší konkurence. TIM se dnes pyšní vedoucím 46procentním podílem na italském trhu, ale hongkongská firma Hutchison Whampoa si už na jeho část brousí zuby. V prosinci totiž začne nabízet své bezdrátové služby třetí generace H3G. Hutchison, jakožto čtvrtý a nejnovější hráč na italském poli, možná bude o podstatný tržní podíl usilovat vyhlášením cenové války. „Domníváme se, že TIM může o dominantní pozici snadno přijít,” varuje analytik bezdrátových služeb z londýnské Commerzbank Securities John Karadis.
Tronchetti nad tím jen mává rukou: „Jsme připraveni čelit jakémukoliv typu konkurence. Máme nejvyspělejší technologii na trhu.” Od té doby, co se ujal vedení v Telecomu Italia, urychlil Tronchetti zavádění nových výrobků. Vloni v červnu se TIM stal prvním operátorem, který se vytasil se službou zasílání multimediálních zpráv. Nedávno představil službu, díky níž mohou zákazníci živě sledovat přenosy fotbalových zápasů včetně zvuku a textu. TIM navíc boduje svými bezkonkurenčními zisky. Jak tvrdí analytik Ottavio Adorisio z Credit Suisse First Boston: „na trhu mobilních telefonů se jim opravdu podařilo nasadit vysokou laťku.”
To je však pro akcionáře firmy Pirelli slabá útěcha. Tato společnost vlastní 27procentní podíl v holdingu Olivetti, který zase ovládá firmu Telecom Italia. Tronchetti zpečetil tento obchod - za 4,22 dolaru za akcii, tedy celých 80 procent nad pari - loni v červenci, pouhé týdny před dalším propadem akcií telekomunikačních společností. Od té doby se hodnota vlastních akcií investorů Pirelli díky kolapsu světového trhu telekomunikačních zařízení za poslední rok zmenšila na polovinu. „Tronchetti už pohřbil akciový majetek značné hodnoty,” uvádí jeden milánský konzultant.
Investoři Pirelli možná příštím rokem zakusí další muka. Firmě Olivetti se pod šestnáctimiliardovým dluhem podlamují kolena a po schválení návrhu daňového zákona by mohla čelit problémům se solventností. Pirelli tak bude možná muset příští rok do tohoto holdingu nalít nový kapitál. Záchranáři Tronchettimu se sice podařilo dovést Telecom Italia ke splnění svých cílů, z hlediska investorů Pirelli pro něj ale hlavní zkouškou bude zhodnocení jejich investic.

MMF24

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Michaela Šimková

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).