Menu Zavřít

UTÁHNĚME SI KABELY

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

I n t e r n e t

SPT Telecom, monopolní poskytovatel běžného telefonního připojení, chce na Nový rok zdražit své služby. Prohlašuje, že v průměru půjde jen o čtyři procenta, ale pro největší počet zákazníků a hlavně pak pro uživatele internetu bude zdražení podstatně vyšší.

Když si spočítáme, že za jeden impuls, který má být zkrácen ze tří na pouhé dvě minuty, zaplatíme 2,60 Kč místo nynějších 2,40 Kč za impuls, vyjde nám, že hodina místního hovoru se vyšplhá na 78 korun. To už činí proti dnešnímu stavu plus 62,5 procenta a proti situaci před dubnem 1996 dokonce o 173 procenta více. A právě při připojování do internetu pomocí telefonu se délka „hovorů počítá na hodiny, měsíčně pak na desítky a u podnikatelů na stovky hodin.

Internetový poskytovatel, jakási brána do internetu, umožňuje vytáčený přístup k síti už za ceny kolem 500 korun měsíčně. Za tento poplatek dovoluje využít přístupu s přenosovou rychlostí 33600 bps jakkoliv dlouhou dobu. K tomu je ale třeba připočítat telefonní účet, který často dosahuje mnoha tisíců korun. Proto si ti, kdo by dnes „provolali v internetu kolem 200 hodin měsíčně raději pořídí pronajatou linku. Cena takového připojení začíná na 10 000 korunách za měsíc. Jako „cestu k bráně pak použijí pronajatý okruh - dva vyhrazené vodiče vedoucí z firmy k poskytovateli (po Praze k pronájmu už za pár tisíc korun měsíčně). Cena takového připojení je nyní téměř o polovinu nižší než loni. Funguje zde totiž konkurence a ne monopol.

Internetový lid, to jest mimo jiné spousta mládeže, se proti takovému razantnímu zdražování, které činí z informační dálnice neprůjezdnou polní cestu, pochopitelně bouří. Na 18. listopad chystá protestní akci, která se odehraje od 16 hodin nedaleko sídla Telecomu v Praze. Těžko říci, jak velká masa lidí se ve středu ukáže osobně, ale do pátku 13. listopadu podepsalo petici proti zdražování prostřednictvím serveru http://www.bojkot.cz již více jak 60 000 uživatelů.

EBF24

Zhruba tisícovka majitelů serverů se zavázala v osudný den nahradit své stránky jednotnou informací o bojkotu a neposkytovat tedy obvyklé služby. Oněch 60 tisíc lidí se rovněž zavázalo nepoužívat ten den služeb Telecomu. Kdyby každý z nich 18. listopadu neutratil 50 korun za připojení, přijde Telecom o tři miliony korun. To obra s miliardovými zisky nepoloží, ale snad alespoň postrčí k nějaké nápravě.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).