Menu Zavřít

Utajené firmy i dotace. Babiš má na Slovensku spoustu Čapích hnízd

28. 8. 2017
Autor: čtk

Nový zákon donutil Andreje Babiše přiznat vlastnictví i těch slovenských firem, o kterých se to dosud nevědělo. Jde především o řadu zemědělských podniků, na něž čerpá dotace v řádu minimálně stovek milionů korun.

Skupina Agrofert vlastní na Slovensku firmy, které dosud nepřiznávala. Čerpají stovky milionů dotací, jejichž beneficientem je přímo Andrej Babiš. O šéfovi hnutí ANO a druhém nejbohatším českém občanovi to prozrazuje slovenský rejstřík partnerů veřejného sektoru.

Rejstřík vznikl na základě nového slovenského „protischránkového zákona“. Jeho smyslem je rozklíčovat, kdo je konečným adresátem státních dotací. Pokud to firma nepřizná, o dotace přijde.

Babiš a Agrofert se kvůli tomu přiznali k vlastnictví některých firem, které koncern uváděl pouze ve výročních zprávách nebo vůbec. U mnoha z nich se Agrofert jako vlastník neobjevuje ani v obchodním rejstříku. Jde třeba o Poľnohospodárske družstvo Horné Obdokovce, Poľnohospodárske družstvo Ludanice, dále družstva Okoč-Sokolec, Bátovce, Beša, Považie Považany, Krupá či Chocholná Velčice.


Čtěte o dalším možném velkém problému Andreje Babiše:

Finanční správa zničila firmu překážející chemičce Agrofertu. Poslala ji do konkurzu

Agrofert, společnost, která vlastní významné majetkové účasti ve zpracovatelských, výrobních a distribučních podnicích zemědělského, potravinářského a chemického průmyslu, ilustrace.


Agrofert nefiguruje ani v zápisu obchodního rejstříku u záhadné firmy GreenChem, kterou oficiálně vlastní firma Burntam Ingenieur s rakouským komplementářem Norbertem Walchhoferem. Stejně jako ve výše uvedených případech jde ale o firmu Agrofertu.

Na dotazy, proč Agrofert vlastnictví těchto firem dosud nepřiznával, mluvčí skupiny neodpověděl. Koncern neprozrazuje ani konsolidovanou výši dotací, které na Slovensku pobírá. Podle rozlohy nově přiznaných družstev však už jen fixní platby na zemědělskou půdu, kterou stát vyplácí každému zemědělci, dosahují stovek milionů korun ročně.

V zemědělství se Agrofertu na Slovensku obecně daří. Za rok 2015 přiznala skupina tržby slovenských zemědělských firem ve výši zhruba 349 milionů eur, tedy asi 9 miliard korun.


O dotacích pro Andreje Babiše čtěte víc:

Pilník v koblize. Proč Babišovi láme vaz „banalita“ Čapí hnízdo

Babiš dotační podvod řídil, tvrdí policejní spis. Šéfovi ANO hrozí 10 let za mřížemi

 Svatba Andreje a Moniky Babišových


Rejstřík partnerů veřejného sektoru uvádí také zajímavé skutečnosti o vztahu Babiše a Agrofertu, který Babiš převedl do svěřenských fondů. I u Agrofertu má totiž Babiš statut konečného uživatele výhod. Tím je podle slovenského zákona o opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu každá osoba, která skutečně ovládá nebo kontroluje „právnickou osobu, fyzickou osobu - podnikatele nebo sdružení majetku, a každá fyzická osoba, v jejíž prospěch tyto subjekty vykonávají svou činnost nebo obchod“.

ebf - tip - debata

Podle znění zákona má taková osoba přímý nebo nepřímý podíl nejméně 25 procent na hlasovacích právech v právnické osobě nebo na jejím základním kapitálu včetně akcií na doručitele, má právo jmenovat, jinak stanovit nebo odvolat statutární orgán, řídící orgán, dohlížitele nebo kontrolní orgán v právnické osobě nebo jakéhokoliv jejich člena. Na podnikání skupiny má podle tohoto znění Babiš vliv navzdory opatřením, která učinil kvůli českému zákonu o konfliktu zájmů.

Čtěte také:

Babišovi blízcí si přeprodávali akcie Čapího hnízda, aby skryli vlastníka

Kauza Čapí hnízdo: na policii vypovídali bývalí hejtmani Rath a Bendl

Mlékárna Olma loni zvýšila tržby na 3,3 miliardy. Pomohl růst výkupních cen

ANO, bude jádro. Kdo a kdy dostaví Dukovany?


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).