Menu Zavřít

Utajený realitní balík

12. 8. 2005
Autor: Euro.cz

Komerční banka

EBF24

PRAHA (bor) - Na realitním trhu se objevil další „bankovní balíček“. Komerční banka hledá kupce pro své domy v centru Prahy. Alespoň to tvrdí zdroj týdeníku EURO, banka odmítla informace potvrdit. Finanční ústav údajně investorům nabízí objekt v ulici Na Příkopě, kde má nyní banka centrálu. Dům na hlavní pražské komerční třídě, který byl postaven ve funkcionalistickém stylu v roce 1923 a kompletní rekonstrukcí prošel na začátku devadesátých let, poskytuje více než 16 tisíc metrů čtverečních ploch. Banka chce pro prodej uvolnit i komplex tří budov na Václavském náměstí, který zasahuje do Štěpánské ulice. Celý areál, který byl rekonstruován v letech 1995 až 1998, zahrnuje téměř 50 tisíc metrů čtverečních ploch.
Komerční banka nabízí budovy v době, kdy je na realitním trhu portfolio Československé obchodní banky (více strana 17, Finišují), která se taktéž zbavuje budov v pražském centru. O prodeji nemovitostí by měl znovu na podzim rozhodnout Český Telecom. V Česku sice panuje na realitním trhu velký převis poptávky nad nabídkou, zájem investorů se ale soustředí především na nové projekty.
Martin Skalický, poradce v oblasti nemovitostí ze společnosti Cushman & Wakefield Healey & Baker, se přesto domnívá, že Komerční banka může objekty dobře prodat. „Bude záležet na tom, jak bude vedeno poptávkové řízení, zda zájemci dostanou čas na to, aby si dobře rozmysleli, jak budou domy rozvíjet. Předností těchto nemovitostí je lukrativní poloha,“ uvedl. Dodal, že starší objekty lákají jiný typ investorů, především developery, kteří mají plány a vize na jejich úpravu pro další využití. Stejně jako u jiných budov v historickém jádru města nebude ale ani u nemovitostí Komerční banky jejich případná úprava jednoduchou záležitostí. Skalický se domnívá, že zatímco část komplexu na Václavském náměstí by bylo možné využít jako retailové prostory, u budovy Na Příkopě by bylo výrazné zaměření na obchod chybou. V blízkosti už několik nákupních center funguje, přibude obří komplex Palladium.
Je ale také možné, že banka se rozhodla budovy prodat a zpětně si je pronajmout. Stejně jako na další dotazy však banka ani na tento nereagovala. Pokud zpětný pronájem neplánuje, bude si muset postavit nebo pronajmout sídlo nové. V minulosti chtěla Komerční banka vybudovat centrálu na svých pozemcích na Kavčích horách. Údajně ale její francouzské vedení označilo výstavbu sídla na ploše, která neleží v těsné blízkosti metra, za málo lidský přístup k zaměstnancům. Tyto pozemky o rozměru 5,2 hektaru by měly také brzy získat nového majitele. „Banka už vyjednává pouze s jedním renomovaným developerem, který vzešel ze soutěže,“ uvedla bez jména konkrétní firmy Zdeňka Klapalová, ředitelka společnosti Knight Frank, která prodej pro banku zprostředkovává. Dva na sobě nezávislé zdroje týdeníku EURO tvrdí, že pozemky získá společnost Hochtief. Nemovitost ale zřejmě koupí sám německý stavební koncern, který je majoritním vlastníkem tuzemské firmy Hochtief VSB. „Hochtief VSB pozemky nekupuje,“ řekla tajemnice představenstva společnosti Eva Štefkovičová. K zájmům německého holdingu se vyjádřit odmítla. Komerční banka nekomentovala ani tuto záležitost.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).