Menu Zavřít

Útěků se nebojíme

27. 2. 2017
Autor: Euro.cz

Firmy, které v Česku podnikají, kvůli pár procentům sazby daně neodejdou, říká premiér

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka míří návrhem své daňové reformy mezi voliče, které dosud sociální demokracie příliš nezvládala oslovovat. Malí a střední podnikatelé historicky v Česku vždy volili pravici, Sobotka teď chce získat jejich hlasy zavedením daňové progrese u právnických osob.

* Neobáváte se, že firmy s vysokými zisky přesunou své podnikání do jiných zemí s nižším zdaněním?

Ty firmy u nás podnikají především proto, že mají k dispozici kvalifikovanou pracovní sílu, jsou pro ně důležité celkové náklady spojené s touto pracovní silou i další věci jako bezpečnost, logistická poloha České republiky, bezpečnost dodávek elektrické energie. Jsou tady desítky faktorů, které ovlivňují rozhodování těchto firem. Pro ně je také často důležité, že jsme členy Evropské unie a jednotného evropského trhu. Sazba daně je pouze jedním z mnoha faktorů, které o této věci rozhodují.

* Neztratíme zbytečně svou konkurenční výhodu při lákání zahraničního kapitálu?

My navrhujeme systém progrese. Příjmy firem se budou danit do určité částky nižší sazbou než dnes a od určité částky vyšší sazbou. Vracíme se na sazbu 24 procent, co se týče největších firem. Tuto sazbu jsme používali ještě v roce 2006, kdy jsme byli členy Evropské unie a kdy jsme zažívali příliv zahraničního kapitálu. Firmám, které tehdy přicházely do Česka, nevadilo, že jsme měli sazbu 24 procent.

* I v některých zemích Unie je přece v současnosti nižší daňové zatížení než to, které plánujete zavést v Česku. Stačí, aby se firmy přesunuly třeba k našim sousedům.

Na Slovensku je sazba 22 procent, u nás je v současnosti rovná sazba 19 procent. Přesto Slovensko získalo nedávno investici velké automobilky (Jaguar Land Rover v Nitře – pozn. red.), která se tam rozhodla investovat, protože Slovensko mělo připravenou infrastrukturu. Faktorů, podle kterých se tyto velké společnosti rozhodují, je řada. Firmy, které u nás podnikají a zaměstnávají u nás lidi, se kvůli pár procentům sazby daně přesouvat nebudou. To je mé hluboké přesvědčení.

WT100

* Kam touto změnou míříte? Jaký je její účel?

Podle mě si mnohem větší podporu zaslouží malé a střední firmy. Budoucnost ekonomiky je v tom, abychom tu měli hlavně malé inovativní podniky, a daňové zvýhodnění je tady namístě.

  • Našli jste v článku chybu?